Skip to main content
Top

17-02-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Solistische praktijk, praktijkvergroting of ketenpraktijk?

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Steeds meer tandartsen sluiten zich aan bij ketenpraktijken. Ongeveer 5 procent van de ruim vijfduizend tandartsenpraktijken in Nederland, is onderdeel van een keten als Dental Clinics, Samenwerkende Tandartsen, Kies Mondzorg, Fresh tandartsen of een andere keten. De ketens hebben zo'n 10 tot 15 procent marktaandeel.

Eén op de drie tandartsen met een eigen praktijk is tegenwoordig ouder dan 55 jaar. Zij kiezen vaker voor aansluiting bij een keten omdat ze geen opvolging kunnen vinden voor hun praktijk. De huidige generatie - steeds meer vrouwen - maakt andere keuzes en heeft minder interesse in een solistische praktijk. Er wordt meer waarde aan de werk/vrije tijd balans gehecht en minder aan het zelfstandige ondernemerschap. Het verkopen van praktijk aan een keten kan voor de oudere tandarts een uitkomst bieden.

Een andere reden om aan te sluiten bij een keten, is dat de praktijk te groot wordt en de bedrijfsvoering te omvangrijk. Aansluiting bij een ketenpraktijk betekent ontlasting van administratieve taken, het centraliseren van het personeelsbeleid en gezamelijke inkoop. Sommige ketens hebben zelfs een centraal hoofdkantoor met een tandheelkundig laboratorium.

Nadeel van een ketenpraktijk is dat je geen baas meer in eigen praktijk bent en niet meer het laatste woord hebt bij grote beslissingen. Eénpitter blijven, kiezen voor praktijkvergroting of voor ketenvorming; het blijft een afweging die de tandarts zelf maakt.

Bron: TP Tandartspraktijk, FD jan 2016, Elsevier jan 2016

Aanbevolen

01-08-2015 | Tandarts in de praktijk

‘Ketenvorming logischer dan praktijkvergroting’

Sinds enige tijd is in Haarlem de eerste praktijk gevestigd van de nog jonge keten Freshtandartsen. Het is opgericht door Koen Clement en Taco-Jan Holwerda (respectievelijk voormalig eigenaar en CFO van Elysee Dental) en tandarts Marcel Spek. Er was …

Aanbevolen

01-04-2015 | Tandarts in de praktijk

‘Tandarts, denkeens goed na overwat jewilt’

DentConnect, keten van tandheelkundige praktijken, profileert zich als een aanbieder die aansluit bij wat de hedendaagse patiënt verlangt op het punt van service en flexibiliteit. Concurreert het daarmee de kleine aanbieders van de markt? Nee, stelt …

Gerelateerd






share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.