Skip to main content
Top

31-01-2014 | Nieuws

Bijna 5 procent tandartspraktijken onderdeel van keten

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Het aantal tandartspraktijken dat onderdeel is van een keten neemt langzaam toe. In 2013 was 4,7 procent onderdeel van een keten, in Limburg is al bijna een op de tien tandartspraktijken onderdeel van een keten. De grootste keten is Dentconnect met 46 vestigingen. Meestal hebben deze vestigingen meerdere stoelen en is het gemiddeld aantal patiënten dat ze dagelijks behandelen groter dan bij een solopraktijk.

Bij tandartsketens kunnen nieuwe patiënten meteen terecht en er zijn ruime openingstijden. Ook willen de ketens efficiënter behandelen; ze maken maken vaker gebruik van het meerstoelenconcept waarbij de tandarts als spil fungeert en assistenten en mondhygiënistes werkzaamheden overnemen. Volgens 123tandarts willen de meeste patiënten een vaste tandarts waarmee ze een vertrouwensband hebben.  

Het percentage van 4,7 procent lijkt laag, stelt 123tandarts, maar deze ketens hebben ruime openingstijden en veel verschillende behandelkamers, waardoor ze gemiddeld meer patiënten behandelen dan een praktijk die geen onderdeel is van een keten.

Ketens

De grootste tandheelkundige ketens zijn eind 2013: Dentconnect met 46 vestigingen, Samenwerkende tandartsen met 33 vestigingen, Ivory & Ivory met 21 vestigingen, Cental Clinics met 19 vestigingen en Kies Mondzorg, die alleen in Limburg zit, heeft 17 vestigingen. In Limburg is 9,1 procent onderdeel van een keten.

123tandarts.nl: “Achter de ketens zitten vaak grote investeerders zoals NPM Healthcare maar ook Amerikaanse investeerders vinden de Nederlandse markt interessant. Ruimere openingstijden en patiënten die niet op een wachtlijst hoeven te staan zijn duidelijke voordelen van tandartsketens. Het zou kunnen dat door efficiency een kwaliteitsslag gemaakt wordt en patiënten uiteindelijk beter betaalbare tandheelkundige zorg zullen krijgen. De bal ligt wat dat betreft bij de tandartsketens.”

Lees ook: Mondzorg in Sociaal Perspectief

Auteur(s): Margreeth Tepper

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.