Skip to main content
Top

12-01-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Samenstelling speeksel vrouwen anders dan van mannen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

17 januari vindt de promotie van Andrei Prodan aan de ACTA plaats. Hij stelt in zijn proefschrift dat de samenstelling van het speeksel van vrouwen is anders dan dat van mannen. Het speeksel van vrouwen heeft een lagere pH-waarde en minder buffercapaciteit. Dit zijn twee eigenschappen die van belang zijn voor de bescherming tegen tandbederf (cariës). De samenstelling van het speeksel kan daarom mogelijk de afweer in de mond beïnvloeden, en daarmee het risico op mondgezondheidsproblemen.


In de mond bevindt zich een stabiel en veerkrachtig ecosysteem dat gebaseerd is op een complex samenspel tussen orale micro-organismen en ‘gastheerfactoren’. Andrei Prodan onderzocht de rol die eiwitten, peptiden en metabolieten in speeksel spelen in de stabiliteit van dit ecosysteem. Op basis van de speekselsamenstelling kon Prodan verschillende subgroepen mensen onderscheiden; waaronder dus de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Hoewel vrouwen een lagere pH-waarde en minder buffercapaciteit in hun speeksel hebben, is de samenstelling van het speeksel niet de enige factor die invloed heeft op de mondgezondheid. Een gezonde levensstijl met een beperkt suikergebruik, en regelmatig tandenpoetsen, zijn evenzo belangrijk.

Het onderzoek is uitgevoerd als onderdeel van het Oral-Health-project vanuit het Top Institute Food and Nutrition (TJFN)

Bron: ACTA

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2014 | Boek

Speeksel en speekselklieren

Betekenis voor de mondgezondheid

Speeksel is van essentieel belang voor onze mondgezondheid. Zonder speeksel vallen tanden en kiezen ten prooi aan afbraak door cariës, erosie en attritie. Bovendien gaat monddroogte het dagelijks leven domineren, omdat zaken als eten en praten plo

Check hier alles over speeksel en mondgezondheid >>


share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.