Tandheelkunde | Nederland leidt te weinig tandartsen op | mijn-bsl Skip to main content
Top

12-04-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Nederland leidt te weinig tandartsen op

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

In Nederland studeren te weinig tandartsen af om aan de vraag te kunnen voldoen. Het gevolg hiervan is dat er steeds meer buitenlandse tandartsen naar Nederland komen om hier aan het werk te gaan. Dat meldt RTL Nieuws.

© Springer PicScout

Het rijk heeft bepaald dat Nederland jaarlijks 200 tandartsen mag opleiden. De bedoeling is dat mondhygiënisten en tandartsassistenten de eenvoudige taken van de tandartsen overnemen. In de praktijk werkt dat niet, zegt Jan-Willem Vaartjes van de ANT. "Tandartsen willen zelf verantwoordelijkheid houden en de patiënt wil ook behandeld worden door de tandarts. Daardoor ontstaat er een tekort. Er zijn honderden tandartsen per jaar te weinig."

Het tekort aan Nederlandse tandartsen die afstuderen van de opleidingen leidt er toe dat buitenlandse tandartsen hier aan het werk gaan. In Spanje is er bijvoorbeeld een overschot. In 2000 kwamen er 330 buitenlandse tandartsen naar ons land. In 2016 zijn dat er 1188.

Bron: Nationale Onderwijsgids

Aanbevolen

01-06-2015 | Redactioneel

Buitenlandse tandartsen

Er stromen meer tandartsen Nederland binnen dan dat er in Nederland afstuderen. Zou dat niet het geval zijn, dan dreigt hier een tekort aan tandartsen. Deze tandartsen hebben ons, belastingbetalers, niets gekost.

Aanbevolen

27-10-2014 | Nieuws

Taaltoets verplichting voor buitenlandse tandartsen

Tandartsen uit het buitenland die in Nederland willen komen werken, moeten verplicht Nederlands leren en daarop beoordeeld worden. Dat zegt de KNMT, de beroepsvereniging voor tandartsen, vanavond in het NCRV-programma Altijd Wat Monitor. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het plan van de KNMT voor een taaltoets.

Aanbevolen

01-11-2013 | Nieuws

ANT: extra opleidingsplaatsen tandartsen hard nodig

De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) is blij met het advies van het Capaciteitsorgaan om het aantal opleidingsplaatsen voor tandartsen structureel te verhogen van 240 naar 287. De ANT vraagt minister Schippers het advies over te nemen.

Aanbevolen

01-01-2011 | NIEUWS

Instroom tandartsen moet fors omhoog

Door vergrijzing en de stijgende vraag naar tandartszorg moet het aantal mondverzorgenden in de toekomst flink omhoog. Dat adviseert Stichting Capaciteitsorgaan voor medische en tandheelkundige vervolgopleidingen. Het Advies Mondzorg be

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.