Skip to main content
main-content
Top

27-10-2014 | Nieuws

Taaltoets verplichting voor buitenlandse tandartsen

Tandartsen uit het buitenland die in Nederland willen komen werken, moeten verplicht Nederlands leren en daarop beoordeeld worden. Dat zegt de KNMT, de beroepsvereniging voor tandartsen, vanavond in het NCRV-programma Altijd Wat Monitor. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het plan van de KNMT voor een taaltoets.

Op dit moment is het zo dat alleen tandartsen van buiten de EU een praktijktoets in het Nederlands moeten halen, voordat ze zich in Nederland als tandarts mogen registreren. Voor tandartsen met een diploma van binnen de EU geldt dat ze alleen moeten aantonen dat ze de juiste papieren hebben. Er worden geen taaleisen gesteld. Ook hoeven deze tandartsen geen praktijkexamen af te leggen.

 

Volgens het ministerie van Volksgezondheid kan een taaltoets vanwege Europese regelgeving niet verplicht worden. Toch zijn er landen binnen de EU, zoals Duitsland, die wel een taaltoets hebben voor tandartsen. ‘We zijn in de uitvoering van de regels weer het braafste jongetje van de klas. We zouden die regels best eens wat kunnen aanscherpen binnen de vrijheden die men zelf heeft,’ zegt tandarts Hans Prakken. Hij zit in de commissie die minister Schippers (Volksgezondheid) adviseert over de toelating van tandartsen van buiten de EU.

 

Altijd Wat Monitor ontdekte meerdere buitenlandse tandartsen die, ondanks een buitenlandse schorsing of beroepsverbod,  zich in Nederland konden registreren. ‘Nederland is een paradijs voor dit soort tandartsen die in het buitenland geschorst of doorgehaald zijn’, zegt tandarts Daniël Joffe. Hij tipte Altijd Wat Monitor over meer buitenlandse tandartsen die ondanks een fout verleden zonder aantekening in Nederland geregistreerd staan. Begin september haalde minister Schippers de Albanese ‘horrortandarts’ Spyro Veizi van de lijst door naar aanleiding van een uitzending van Altijd Wat Monitor over dit onderwerp.

 

Jaarlijks registreren zich in Nederland ongeveer net zoveel tandartsen met een buitenlands diploma als dat er tandartsen in Nederland opgeleid worden. Ons land heeft weinig tandartsen waardoor we zeer afhankelijk van de instroom vanuit het buitenland. En dat kan volgens Hans Prakken voor problemen zorgen. ‘Het heeft niet alleen te maken met het vakinhoudelijke deel, maar ook met het communicatieve deel, met taalproblemen dus.’.

 

Een meerderheid in de Tweede Kamer van PvdA, CDA, SP en PVV steunt het idee van de KNMT voor een taaltoets. ‘Ik vind het echt een interessant voorstel en ik zal de minister ook vragen of ze samen met de tandartsenorganisaties om de tafel wil gaan zitten om te kijken of zo’n taaltoets mogelijk is’, zegt Hanke Bruins Slot, Tweede Kamerlid voor het CDA.

 

Bron: NCRV/Altijd wat monitor, maandag 27 oktober, NPO 2, 21.25 uur

 

Lees meer in BSL Tandarts Totaal >>

 

Nieuwsbericht: Jonge tandartsen willen niet naar Achterhoek

 

Artikel: Vertrouwen - Twee perspectieven bepalen de behandelrelatie, Drs. J.M. Kreijns, Tandartspraktijk 6-2014

 

Artikel: Mislukte zorginkoop, Drs. Jip Kreijns, Tandartspraktijk 11-2013

 

Nieuwsbericht: ANT: extra opleidingsplaatsen tandartsen hard nodig

 

 

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.