Skip to main content
Top

21-03-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Met pilletje vol bacteriën gaatjes voorkomen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Door het slikken van een pilletje, zou de bestrijding van gaatjes  in de toekomst wel eens heel eenvoudig kunnen worden.  Onderzoekers van de universiteit van Florida hebben een nieuwe bacteriestam in de mond ontdekt: een nog niet eerder geïdentificeerde stam van Streptococcus. Voorlopig wordt hij A12 genoemd en bestrijdt 'foute bacteriën'.

Zuurgraad

De onderzoekers waren op zoek naar hoe een hoge zuurgraad te voorkomen en tijdens dit onderzoek stuitten ze op A12. Deze bacteriestam bestrijd een zeer schadelijke andere bacterie Streptococcus mutans. Deze bacterie zet suiker om in melkzuur. A12 blijkt niet alleen zuur tegen te gaan, maar ook vaak Streptococcus mutans te doden of te  verstoren. Als je de bacteriën samen laat groeien, groeit S. mutans niet goed en vormt ook geen tandplak.

Nader onderzoek

Het probioticum A12 zou in de toekomst geslikt kunnen worden als pilletje door een gezond kind of een volwassene die gevoelig is voor gaatjes. Nader onderzoek moet aantonen hoe je mensen met een verhoogde kans op gaatjes kunt identificeren. Ook is er nog meer onderzoek naar A12 nodig alvorens er een effectief probioticum van te kunnen maken. Maar het zou kunnen leiden tot een pilletje dat de kans op gaatjes verkleint.

Bron: Scientas.nl

Gerelateerd

Aanbevolen

2014 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Zuurgraad, buffersystemen en speeksel

In rustspeeksel is fosfaat de belangrijkste buffer, en in mindere mate bicarbonaat. In gestimuleerd speeksel is de bicarbonaatconcentratie en daarmee de zuurneutraliserende capaciteit verhoogd.

Aanbevolen

2014 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Snoep als risicofactor voor erosieve gebitsslijtage

Het is al tientallen jaren bekend dat snoepgedrag bijdraagt aan de ontwikkeling van cariës. Het nuttigen van frisdrank en vruchtensappen wordt beschouwd als een van de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van erosieve gebitsslijtage, maar ook de

Aanbevolen

01-12-2014

Erosie: een zure oplossing

Tanderosie, een proces waarbij het tandweefsel oplost door zuren zonder tussenkomst van bacteriën, wordt bij volwassenen, maar ook bij kinderen regelmatig gezien. Tanderosie bij kinderen kan ook in het melkgebit voor problemen zorgen. Sommige kindere…

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.