Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2017 | voor de praktijk | Uitgave 8/2017

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 8/2017

Sturen op eigen regie voor duurzame inzetbaarheid: Een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers én werknemers

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 8/2017
Auteurs:
Tinka van Vuuren, Frans Marcelissen

Samenvatting

Duurzame inzetbaarheid is belangrijk. Bij duurzame inzetbaarheid gaat het om de mogelijkheid om gezond, productief en met plezier zowel het huidige als het toekomstige werk te kunnen en willen uitvoeren. 1 Duurzame inzetbaarheid staat alweer enige jaren hoog op de agenda. Dit vanwege de toenemende vergrijzing en de toegenomen levensverwachting. Al sinds 1999 stimuleert de Nederlandse overheid dat oudere werknemers daarom langer aan het werk blijven. Tot 2040 neemt de gemiddelde leeftijd in Nederland toe. En daarmee wijzigt de grijze druk: de verhouding tussen het aantal AOW’ers en het aantal potentieel werkenden tussen de 20 en 65 jaar. De pensioengerechtigde leeftijd stijgt en vele werkenden kunnen daarom niet stoppen met werken op hun 65e levensjaar.
De vraag waar veel organisaties voor staan is: hoe krijg je medewerkers zover dat zij ten behoeve van hun eigen duurzame inzetbaarheid hun gedrag veranderen en daar structureel mee aan de slag gaan? In deze bijdrage beschrijven wij de gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers én medewerkers om duurzame inzetbaarheid te bevorderen en de randvoorwaarden die nodig zijn dit te ondersteunen en te versterken. Hierbij gaan we in op de uitkomsten van recente onderzoeken die wij hiernaar hebben uitgevoerd.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2017

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 8/2017 Naar de uitgave