Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2016

01-02-2016 | Forum

Standaard is niet ‘de standaard’ in de langdurige zorg

Auteurs: Lydia Vunderink, Maarten Batterink, Maria Schipper

Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen | Uitgave 2/2016

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Uit onderzoek dat Significant uitvoerde in opdracht van Kwaliteitsinstituut (Zorginstituut Nederland) blijkt dat er in de langdurige zorg veel verschillende methoden worden gebruikt om de kwaliteit van leven te meten.1-3 Ook blijkt uit dit onderzoek dat het nauwelijks voorkomt dat één methode door een aanbieder ingezet wordt voor alle mogelijke doelen (noot a). Dit ondanks pogingen in de afgelopen jaren om op sectorniveau te komen tot standaardisatie van methoden. In de verpleging en verzorging heeft men jarenlang het kwaliteitskader uitgevoerd, in de langdurige GGZ worden de ROM instrumenten veelvuldig gebruikt en in de gehandicaptensector is het gebruikelijk om een instrument te kiezen uit een door de sector vastgestelde selectie (waaier) van meetinstrumenten. Naast deze ‘standaard’ instrumenten worden nog tal van andere instrumenten gebruikt om de kwaliteit van leven in beeld te krijgen. Gezien de huidige maatschappelijke trends van decentralisatie, lokale invulling en differentiatie, ligt het niet voor de hand dat er op korte termijn ‘zomaar’ verandering zal komen in de diversiteit aan methoden die in de langdurige zorgpraktijk worden gebruikt om de kwaliteit van leven in kaart te brengen. Daarvoor is een andere blik nodig op de eisen aan het arsenaal aan toegepaste instrumenten.
Voetnoten
1
In de GZ sector spreekt men over ‘kwaliteit van bestaan’ in plaats van ‘kwaliteit van leven’.
 
2
Dit zijn de methoden die via het onderzoek zijn geïnventariseerd. Ze zijn niet noodzakelijkerwijs representatief voor de deelsectoren.
 
Literatuur
1.
go back to reference Jongebreur W, Schipper M, Vunderink L, Zwanepol M. Het in beeld brengen van kwaliteit van leven in de geestelijke gezondheidszorg. Inventarisatie van het gebruik van methoden die kwaliteit van leven meten in de langdurige geestelijke gezondheidszorg. Barneveld: Significant, 2015. Jongebreur W, Schipper M, Vunderink L, Zwanepol M. Het in beeld brengen van kwaliteit van leven in de geestelijke gezondheidszorg. Inventarisatie van het gebruik van methoden die kwaliteit van leven meten in de langdurige geestelijke gezondheidszorg. Barneveld: Significant, 2015.
2.
go back to reference Nijhof E, Vunderink L. Het in kaart brengen van de kwaliteit van bestaan in de gehandicaptenzorg en -ondersteuning. Inventarisatie van instrumenten die worden gebruikt. Barneveld: Significant, 2015. Nijhof E, Vunderink L. Het in kaart brengen van de kwaliteit van bestaan in de gehandicaptenzorg en -ondersteuning. Inventarisatie van instrumenten die worden gebruikt. Barneveld: Significant, 2015.
3.
go back to reference Batterink M, Schipper M. Het in beeld brengen van kwaliteit van leven in de sector Verpleging en Verzorging. Inventarisatie van het gebruik van methoden die kwaliteit van leven in beeld brengen. Barneveld: Significant, 2015. Batterink M, Schipper M. Het in beeld brengen van kwaliteit van leven in de sector Verpleging en Verzorging. Inventarisatie van het gebruik van methoden die kwaliteit van leven in beeld brengen. Barneveld: Significant, 2015.
Metagegevens
Titel
Standaard is niet ‘de standaard’ in de langdurige zorg
Auteurs
Lydia Vunderink
Maarten Batterink
Maria Schipper
Publicatiedatum
01-02-2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen / Uitgave 2/2016
Print ISSN: 1388-7491
Elektronisch ISSN: 1876-8776
DOI
https://doi.org/10.1007/s12508-016-0025-2

Andere artikelen Uitgave 2/2016

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2016 Naar de uitgave