Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2020 | Column | Uitgave 4/2020

TPO - De Praktijk 4/2020

Spoelt u maar

Tijdschrift:
TvPO > Uitgave 4/2020
Auteur:
Yvonne Woudenberg
'Rookt u?' Vastberaden kijkt ze me aan. 'Ja en ik ga ook niet stoppen. Mijn man probeert me ook over te halen. Als je longkanker krijgt, ga ik je niet verzorgen hoor, zegt hij dan.' Ze lacht schor. 'Dan ga ik wel naar een verpleeghuis, heb ik tegen hem gezegd. Kun je me daar rondrijden in een rolstoel.' Stralend kijkt ze me aan. Haar gezicht is geplooid en boven haar zorgvuldig gestifte lippen heeft zich een barcode gevormd. Ze oogt te oud voor haar leeftijd. Onverstoorbaar gaat ze verder. Alle bekende dooddoeners passeren de revue. Van de zware shag rokende grootvader van 96 langs luchtvervuiling naar ik-rook-niet-over-mijn-longen. Ik sputter nog tegen dat roken niet alleen het risico op longkanker vergroot, maar ook de kans op COPD en een nieuw hartinfarct. Wil ze misschien een plaatje zien? Hartinfarct? Da's alweer vijf jaar geleden. En de cardioloog heeft het een schampschot genoemd. Geen enkele reden dus om te stoppen. Terwijl ik mijn verlies neem, besluit ze zelfvoldaan: 'Dan maar eerder dood.' ...

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2020

TPO - De Praktijk 4/2020 Naar de uitgave