Skip to main content
Top

2014 | OriginalPaper | Hoofdstuk

13. Speeksel en smaak

Auteurs : E.C.I. Veerman, W. van ’t Hof, A. Vissink

Gepubliceerd in: Speeksel en speekselklieren

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Speeksel speelt een belangrijke rol bij smaakwaarneming. Het is zowel oplosmiddel als transportmiddel voor smaakbestanddelen.
Smaakherkenning vindt plaats in de papillen: de papillae circumvallatae, papillae fungiformes, papillae foliatae.
In de papillen bevinden zich de smaakcellen die receptoren bevatten voor de vijf basissmaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami.
De vertaling van een smaakstimulus naar een zenuwsignaal verloopt in grote lijnen als volgt. In geval van zout en zuur: de smaakstof gaat de cel binnen via specifieke kanalen. Deze verandering wordt uiteindelijk vertaald in het vrijkomen van neurotransmitters aan de basale kant van de cel. In geval van zoet, bitter en umami: de smaakstof bindt aan een receptoreiwit op het celmembraan. Dit is gekoppeld aan intracellulaire signaalroutes. Ook hier worden uiteindelijk neurotransmitters uitgescheiden aan de basale kant van de cel.
Smaakstoornissen kunnen het gevolg zijn van medicijngebruik, radiotherapie, hyposialie (bijv. ziekte van Sjögren) of zinktekort.
Literatuur
go back to reference Birch GG. Sweeteners: a question of taste. Chem Ind. 1997;3:90–4. Birch GG. Sweeteners: a question of taste. Chem Ind. 1997;3:90–4.
go back to reference Chandrashekar J, Hoon MA, Ryba NJP, Zuker CS. The receptors and cells for mammalian taste. Nature 2006;444:288–94.CrossRefPubMed Chandrashekar J, Hoon MA, Ryba NJP, Zuker CS. The receptors and cells for mammalian taste. Nature 2006;444:288–94.CrossRefPubMed
go back to reference Ferry A-L, Mitchell JR, Hort J, Hill SE, Taylor AJ, Lagarrigue S, e.a. In-mouth amylase activity can reduce perception of saltiness in starch-thickened foods. J Agric Food Chem. 2006;54:8869–73.CrossRefPubMed Ferry A-L, Mitchell JR, Hort J, Hill SE, Taylor AJ, Lagarrigue S, e.a. In-mouth amylase activity can reduce perception of saltiness in starch-thickened foods. J Agric Food Chem. 2006;54:8869–73.CrossRefPubMed
go back to reference Henkin RI, Martin MB, Agarwal RP. Decreased parotid saliva gustin/carbonic anhydrase VI secretion: an enzyme disorder manifested by gustatory and olfactory dysfunction. Am J Med Sci. 1999;318:380–91.CrossRefPubMed Henkin RI, Martin MB, Agarwal RP. Decreased parotid saliva gustin/carbonic anhydrase VI secretion: an enzyme disorder manifested by gustatory and olfactory dysfunction. Am J Med Sci. 1999;318:380–91.CrossRefPubMed
go back to reference Henkin RI, Levy LM, Fordyce A. Taste and smell function in chronic disease: A review of clinical and biochemical evaluations of taste and smell dysfunction in over 5000 patients at The Taste and Smell Clinic in Washington, DC. Am J Otolaryngol. 2013;34:477–89.CrossRefPubMed Henkin RI, Levy LM, Fordyce A. Taste and smell function in chronic disease: A review of clinical and biochemical evaluations of taste and smell dysfunction in over 5000 patients at The Taste and Smell Clinic in Washington, DC. Am J Otolaryngol. 2013;34:477–89.CrossRefPubMed
go back to reference Matsuo R. Role of saliva in the maintenance of taste sensitivity. Crit Rev Oral Biol Med. 2000;11:216–29.CrossRefPubMed Matsuo R. Role of saliva in the maintenance of taste sensitivity. Crit Rev Oral Biol Med. 2000;11:216–29.CrossRefPubMed
go back to reference Russell SJK, Breslin PAS. An overview of binary taste-taste interactions. Food Qual Pref. 2002;14:111–24. Russell SJK, Breslin PAS. An overview of binary taste-taste interactions. Food Qual Pref. 2002;14:111–24.
go back to reference Stewart-Knox BJ, Simpson EEA, Parr H, Rae G, Polito A, Intorre F, e.a. Taste acuity in response to zinc supplementation in older European. Br J Nutr. 2008;99:129–36.CrossRefPubMed Stewart-Knox BJ, Simpson EEA, Parr H, Rae G, Polito A, Intorre F, e.a. Taste acuity in response to zinc supplementation in older European. Br J Nutr. 2008;99:129–36.CrossRefPubMed
go back to reference Talavera K, Ninomiya Y, Winkel C, Voets T, Nilius B. Influence of temperature on taste perception. Cell Mol Life Sci. 2007;64:377–81.CrossRefPubMed Talavera K, Ninomiya Y, Winkel C, Voets T, Nilius B. Influence of temperature on taste perception. Cell Mol Life Sci. 2007;64:377–81.CrossRefPubMed
go back to reference Temussi PA. Natural sweet macromolecules: how sweet proteins work. Cell Mol Life Sci. 2006;63:1876–88.CrossRefPubMed Temussi PA. Natural sweet macromolecules: how sweet proteins work. Cell Mol Life Sci. 2006;63:1876–88.CrossRefPubMed
go back to reference Vissink A, Weissenbruch R van, Nieuw Amerongen A van. Smaak- en reukstoornissen. Ned Tijdschr Tandheelkd. 2001;108:229–36.PubMed Vissink A, Weissenbruch R van, Nieuw Amerongen A van. Smaak- en reukstoornissen. Ned Tijdschr Tandheelkd. 2001;108:229–36.PubMed
go back to reference Vissink A. Spijkervet FKL, Stegenga B. Geneesmiddelen bij aandoeningen in de tandheelkunde. Geneesmiddelenbulletin. 2012;46:109–16. Vissink A. Spijkervet FKL, Stegenga B. Geneesmiddelen bij aandoeningen in de tandheelkunde. Geneesmiddelenbulletin. 2012;46:109–16.
go back to reference Vissink A, Jager-Wittenaar H, Visser A, Spijkervet FKL, Weissenbruch R van, Nieuw Amerongen A van. Oral Medicine 3. Anatomie, fysiologie en diagnostische overwegingen bij smaak- en reukstoornissen. Ned Tijdschr Tandheelkd. 2013;120:34–9.CrossRefPubMed Vissink A, Jager-Wittenaar H, Visser A, Spijkervet FKL, Weissenbruch R van, Nieuw Amerongen A van. Oral Medicine 3. Anatomie, fysiologie en diagnostische overwegingen bij smaak- en reukstoornissen. Ned Tijdschr Tandheelkd. 2013;120:34–9.CrossRefPubMed
go back to reference Vissink A, Jager-Wittenaar H, Visser A, Spijkervet FKL, Weissenbruch R van, Nieuw Amerongen A van. Oral Medicine 4. Klinische aspecten, gevolgen. Ned Tijdschr Tandheelkd. 2013;120:155–62.CrossRefPubMed Vissink A, Jager-Wittenaar H, Visser A, Spijkervet FKL, Weissenbruch R van, Nieuw Amerongen A van. Oral Medicine 4. Klinische aspecten, gevolgen. Ned Tijdschr Tandheelkd. 2013;120:155–62.CrossRefPubMed
go back to reference Vissink A, Jager-Wittenaar H, Visser A, Spijkervet FKL, Weissenbruch R van, Nieuw Amerongen A van. Oral Medicine 5. Voedingsadviezen bij en psychosociale aspecten van smaak- en reukstoornissen. Ned Tijdschr Tandheelkd. 2013;120:208–11.CrossRefPubMed Vissink A, Jager-Wittenaar H, Visser A, Spijkervet FKL, Weissenbruch R van, Nieuw Amerongen A van. Oral Medicine 5. Voedingsadviezen bij en psychosociale aspecten van smaak- en reukstoornissen. Ned Tijdschr Tandheelkd. 2013;120:208–11.CrossRefPubMed
go back to reference Vissink A, Stegenga B, Spijkervet FKL, Bont LGM de. Medicamenteuze therapie. In: Stegenga B, Vissink A, Bont LGM de, Spijkervet FKL (red). MKA. Handboek voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Assen: Van Gorcum 2013:331–72. Vissink A, Stegenga B, Spijkervet FKL, Bont LGM de. Medicamenteuze therapie. In: Stegenga B, Vissink A, Bont LGM de, Spijkervet FKL (red). MKA. Handboek voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Assen: Van Gorcum 2013:331–72.
go back to reference Zhang YF, Hoon MA, Chandrashekar J, Mueller KL, Cook B, Wu DQ, e.a. Coding of sweet, bitter, and umami tastes: Different receptor cells sharing similar signaling pathways. Cell. 2003;112:293–301.CrossRefPubMed Zhang YF, Hoon MA, Chandrashekar J, Mueller KL, Cook B, Wu DQ, e.a. Coding of sweet, bitter, and umami tastes: Different receptor cells sharing similar signaling pathways. Cell. 2003;112:293–301.CrossRefPubMed
Metagegevens
Titel
Speeksel en smaak
Auteurs
E.C.I. Veerman
W. van ’t Hof
A. Vissink
Copyright
2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0387-8_13