Skip to main content
Top

05-02-2015 | Nieuws

Second opinion App

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Sinds kort is de app Figure 1 beschikbaar in Nederland. Figure 1 heeft wereldwijd al ruim 200.000 gebruikers, die samen een miljoen nieuwe foto's per dag delen. Met deze 'Instagram voor dokters' kunnen artsen foto's delen, anderen volgen en commentaar geven. In principe kan iedereen Figure 1 downloaden en gebruiken, maar er zijn restricties: mensen die buiten de gezondheidszorg werkzaam zijn kunnen alleen foto's bekijken.

Artsen, verpleegkundigen en geneeskundestudenten mogen ook foto's uploaden en reageren. Zij kunnen zich laten verifiëren via de app. Met behulp van het BIG-register wordt gecontroleerd of hun gegevens kloppen. Omdat er vooralsnog geen onderscheid gemaakt wordt tussen commentaren van specialisten en bijvoorbeeld geneeskundestudenten, hoeft een mening niet altijd medisch correct te zijn. Arts en app oprichter Joshua Landy onderkent het probleem en zegt dat daar nog aan gewerkt wordt, ook ligt het in de bedoeling dat in de toekomst gebruikers direct contact kunnen opnemen met specialisten via de app. Op dit moment gaat het vooral om uitwisselingen van gedachten over mogelijke diagnoses.

Privacy

Om de privacy van de patiënten te waarborgen moeten namen, gezichten en andere identificeerbare details, zoals tatoeages, onherkenbaar worden gemaakt. De app levert de tools om de foto's te bewerken, ook worden de gebruikers van Figure 1 gestimuleerd om toestemming te vragen aan de patiënten. In Nederland is dat trouwens niet wettelijk verplicht; de Wet Bescherming Persoonsgegevens is alleen van toepassing op foto's met identificeerbare details.

'Vieze' plaatjes

Voordeel van de app: artsen kunnen via de app een collega om een extra diagnose vragen, wat de patiënt mogelijk een extra gang naar het ziekenhuis kan besparen.
Nadeel: er passeren ook veel 'vieze' plaatjes van nare aandoeningen, waarover grapjes gemaakt worden of waarbij flauw commentaar geleverd wordt. Dit ondanks het feit dat gebruikers in de richtlijnen worden opgeroepen respectvol te reageren. Gebruikers die zich niet aan de richtlijn houden kunnen overigens gerapporteerd worden: hun reacties worden dan verwijderd door de systeembeheerder.

 

Al met al zien de artsen, van wie sommigen ook wel Twitter gebruiken bij het stellen van een lastige diagnose, wel mogelijkheden voor deze app.
Een second opinion app..... ook tandartsen zouden er hun voordeel mee kunnen doen.

 

Bron en foto: nrc.next

 

Lees meer in BSL Tandarts Totaal >>

'Hulpmiddelen in de patiëntenvoorlichting' Uit: Patiëntenvoorlichting en mondgezondheid - M.A.J. Eijkman, M.P.M.A. Duyx, A.Ph Visser:

 

'Patiënt kan via internet medisch dossier inzien'- Marion Verstraeten, Nieuwsbericht 18-04-2012

 

Auteur(s): Marijke Simons

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.