Skip to main content
Top

2018 | OriginalPaper | Hoofdstuk

11. Retinale afwijkingen

Auteurs : Prof. dr. J. E. E. Keunen, Prof. dr. J. M. M. Hooymans

Gepubliceerd in: Leerboek oogheelkunde

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit hoofdstuk worden de belangrijkste afwijkingen van het netvlies behandeld. Aan de orde komen ook de glasvochtveranderingen die in de loop van het leven bij vrijwel iedereen optreden en die bij sommigen kunnen leiden tot netvliesloslating (ablatio retinae). Maculadegeneratie, in droge of natte vorm, komt erg veel voor bij ouderen en legt een groot beslag op de oogheelkundige praktijk. Het is in westerse landen de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid bij volwassenen. De droge vorm is niet behandelbaar, de natte vorm, die bij ongeveer 15 % van de patiënten optreedt, kan afgeremd worden met middelen die de vaatnieuwvorming remmen. Een andere veelvoorkomende, maar tegenwoordig goed behandelbare netvliesaandoening is diabetische retinopathie, waarbij de microcirculatie in het netvlies is aangetast. Naast de genoemde problemen behandelt dit hoofdstuk nog een aantal andere aandoeningen, die minder vaak voorkomen maar grote consequenties kunnen hebben.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Literatuur
go back to reference Bagheri N, Wajda BN, editors. The Wills eye manual. 7th ed. New York: Wolters Kluwer; 2016. Bagheri N, Wajda BN, editors. The Wills eye manual. 7th ed. New York: Wolters Kluwer; 2016.
go back to reference Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Richtlijn diabetische retinopatie. Alphen aan den Rijn: Van Zuiden Communications; 2006. Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Richtlijn diabetische retinopatie. Alphen aan den Rijn: Van Zuiden Communications; 2006.
Metagegevens
Titel
Retinale afwijkingen
Auteurs
Prof. dr. J. E. E. Keunen
Prof. dr. J. M. M. Hooymans
Copyright
2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1863-6_11