Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

15-02-2018 | Artikel | Uitgave 5/2018 Open Access

Tijdschrift voor Urologie 5/2018

Resultaten van vijf jaar live chirurgie voor endo-urologische behandeling van urinewegstenen

Zijn de uitkomsten in het gedrang?

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 5/2018
Auteurs:
drs. Jaap D. Legemate, drs. Richard C. Zieren, drs. Joyce Baard, drs. Guido M. Kamphuis, prof. dr. Jean J. M. C. H. de la Rosette

Samenvatting

Deze retrospectieve studie vergelijkt de behandeluitkomsten voor urinewegstenen van live endo-urologische procedures (live EP) met die van routine endo-urologische procedures (routine EP). Over een periode van vijf jaar werden er 666 ureteroscopische (URS) en 182 percutane (PNL) niersteenbehandelingen verricht, waarvan 151 live EP’s. Intraoperatieve complicaties tijdens URS traden op bij 3,2% van de live EP’s en 2,5% van de routine EP’s (p = 0,72) en postoperative complicaties bij 13,7% van de live EP’s en 8,8% van de routine EP’s (p = 0,13). Intraoperatieve complicaties tijdens PNL traden op bij 8,9% van de live EP’s en bij 5,6% van de routine EP’s (p = 0,52) en postoperatieve complicaties bij 28,6% van de live EP’s en bij 34,9% van de routine EP’s (p = 0,40). Binnen de URS- en de PNL-groepen was er geen significant verschil in Clavien-Dindo-complicatiegraden. Multipele regressieanalyse toonde geen associatie tussen live EP en minder gunstige behandeluitkomsten. Live EP’s, zoals uitgevoerd in deze setting, lijken behandeluitkomsten niet te benadelen wanneer deze worden vergeleken met routine EP’s.

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel