Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Bijblijven 1/2006

01-01-2006 | Artikelen

Redactioneel ten geleide

Gepubliceerd in: Bijblijven | Uitgave 1/2006

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Het begrip mantelzorg werd dertig jaar geleden door Hattinga Verschure geïntroduceerd. Het omvat de hulp bij het dagelijks functioneren die vrijwillig en onbetaald wordt verleend aan een persoon uit het eigen sociale netwerk die – door welke oorzaak dan ook – vrij ernstige fysieke, verstandelijke of psychische beperkingen heeft.1 Mantelzorg is een bijzondere vorm van informele zorg, die zich onderscheidt van vrijwilligerszorg omdat mensen die mantelzorg verlenen daar niet in vrijheid voor kiezen. Het overkomt ze. Ze doen het uit liefde of uit plichtsbesef. Mantelzorg gaat uit boven de dagelijkse zorg voor huishouden en gezin. Wanneer iemand meer dan acht uur per week mantelzorg verleent gedurende drie maanden of langer, en wanneer het gaat om meerdere vormen van hulp tegelijkertijd – bijvoorbeeld fysieke, psychische en sociale steun, én hulp bij managementtaken – spreekt men wel van ‘overmantelzorg’.2 Dat geeft al aan dat uitgebreide en langdurige mantelzorg door degene die de zorg verleent soms als overbelasting wordt ervaren. …
Literatuur
go back to reference Hattinga Verschure JCM. Het verschijnsel zorg. Lochem: De Tijdstroom, 1974. Hattinga Verschure JCM. Het verschijnsel zorg. Lochem: De Tijdstroom, 1974.
go back to reference Timmermans JM, editor. Mantelzorg. Over de hulp van en aan mantelzorgers. Den Haag: SCP, 2003. Timmermans JM, editor. Mantelzorg. Over de hulp van en aan mantelzorgers. Den Haag: SCP, 2003.
go back to reference Schnabel P. Haalt de mantelzorg 2020? Eerste nationale mantelzorglezing. Den Haag/Utrecht:lot/eiz, 2003. Schnabel P. Haalt de mantelzorg 2020? Eerste nationale mantelzorglezing. Den Haag/Utrecht:lot/eiz, 2003.
go back to reference Isardin J. Mantelzorg in een ontmantelde privé-sfeer. Over het combineren van betaalde arbeid en de langdurige en intensieve zorg voor de naaste.nwo ethiek en beleid/amc-UvA divisie Klinische methoden en public health afdeling Huisartsgeneeskunde. Budel: Damon, 2005. Isardin J. Mantelzorg in een ontmantelde privé-sfeer. Over het combineren van betaalde arbeid en de langdurige en intensieve zorg voor de naaste.nwo ethiek en beleid/amc-UvA divisie Klinische methoden en public health afdeling Huisartsgeneeskunde. Budel: Damon, 2005.
go back to reference Meulenberg F. De vertwijfeling van de mantelmeeuw. Een verkenning van ethische dilemma’s rond mantelzorg. Zoetermeer: Raad voor de Volksgezondheid en Zorg, 2004. Meulenberg F. De vertwijfeling van de mantelmeeuw. Een verkenning van ethische dilemma’s rond mantelzorg. Zoetermeer: Raad voor de Volksgezondheid en Zorg, 2004.
go back to reference Struijs AJ. Informele zorg. Het aandeel van mantelzorgers en vrijwilligers in de langdurige zorg. Zoetermeer: Raad voor de Volksgezondheid en Zorg, 2006. Struijs AJ. Informele zorg. Het aandeel van mantelzorgers en vrijwilligers in de langdurige zorg. Zoetermeer: Raad voor de Volksgezondheid en Zorg, 2006.
Metagegevens
Titel
Redactioneel ten geleide
Publicatiedatum
01-01-2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Bijblijven / Uitgave 1/2006
Print ISSN: 0168-9428
Elektronisch ISSN: 1876-4916
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03059900

Andere artikelen Uitgave 1/2006

Bijblijven 1/2006 Naar de uitgave