Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Bijblijven 1/2006

01-01-2006 | Artikelen

Steunpunten mantelzorg

Auteurs: Ch. Snijder, A. van der Vlist

Gepubliceerd in: Bijblijven | Uitgave 1/2006

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De afgelopen jaren zijn op veel plaatsen in Nederland Steunpunten mantelzorg ontstaan. Het dienstenaanbod van deze steunpunten wordt gekenmerkt door een grote diversiteit en specifieke methodieken en werkwijzen. Het aanbod is opgebouwd rond twee kerntaken: de directe ondersteuning van mantelzorgers en de indirecte, zoals de activiteiten die zijn gericht op gemeentelijke organisaties, organisaties in zorg en welzijn en op individuele beroepsbeoefenaren. De Steunpunten mantelzorg werken vanuit eenempowerment-gedachte, vraaggestuurd, systeemgericht en outreachend.
De medische zorg van huisartsen en de dienstverlening van de Steunpunten mantelzorg vervullen vanuit verschillende invalshoeken een rol bij verantwoorde zorg in de thuissituatie. Samenwerking en afstemming tussen huisartsen en Steunpunten mantelzorg zijn nog in ontwikkeling. Een adequate afstemming tussen de huisartsenzorg en de dienstverlening van een Steunpunt mantelzorg kenmerkt zich door de volgende aspecten: Signalering en doorverwijzing door de huisarts; het benutten van wederzijdse expertise en gezamenlijke signalering van leemtes in het lokale en regionale voorzieningenniveau.
Literatuur
go back to reference Visser-Meily A, Heugten C van. Zorg voor de mantelzorg. Addendum bij ‘Revalidatie na een beroerte, richtlijnen en aanbevelingen voor zorgverleners’. Den Haag: Nederlandse Hartstichting, 2004. Visser-Meily A, Heugten C van. Zorg voor de mantelzorg. Addendum bij ‘Revalidatie na een beroerte, richtlijnen en aanbevelingen voor zorgverleners’. Den Haag: Nederlandse Hartstichting, 2004.
go back to reference Timmermans J, Boer A de, Iedema J. De mantelval: Over de dreigende overbelasting van de mantelzorger. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau, 2005. Timmermans J, Boer A de, Iedema J. De mantelval: Over de dreigende overbelasting van de mantelzorger. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau, 2005.
go back to reference Schreuder Goedheijt T. Mantelzorgondersteuning op gemeentelijk niveau: Eindverslag van een onderzoek naar het bereiken van mantelzorgers door gemeentelijke overheden en instellingen. Utrecht: NIZW, 2002. Schreuder Goedheijt T. Mantelzorgondersteuning op gemeentelijk niveau: Eindverslag van een onderzoek naar het bereiken van mantelzorgers door gemeentelijke overheden en instellingen. Utrecht: NIZW, 2002.
go back to reference LOT, Vereniging van Mantelzorgers. Ondersteuning mantelzorgers door hulp- en dienstverleners: ledenraadpleging. Bunnik: LOT, 2002. LOT, Vereniging van Mantelzorgers. Ondersteuning mantelzorgers door hulp- en dienstverleners: ledenraadpleging. Bunnik: LOT, 2002.
Metagegevens
Titel
Steunpunten mantelzorg
Auteurs
Ch. Snijder
A. van der Vlist
Publicatiedatum
01-01-2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Bijblijven / Uitgave 1/2006
Print ISSN: 0168-9428
Elektronisch ISSN: 1876-4916
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03059908

Andere artikelen Uitgave 1/2006

Bijblijven 1/2006 Naar de uitgave