Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2001 | Uitgave 2/2001

Tijdschrift voor Psychotherapie 2/2001

Procesgerichte diagnostiek.

Diagnosticeren, indiceren en therapie ontwerpen vanuit een cliëntgericht kader.

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 2/2001
Auteur:
Fokke Bloemsma
Belangrijke opmerkingen
fokke bloemsma is coördinerend opleider psychotherapie, Psychiatrische Kliniek, Academisch Ziekenhuis Groningen, als hoofddocent betrokken bij de postdoctorale psychotherapieopleiding Oost- en Noord-Nederland, en opleider, supervisor en leertherapeut bij de Vereniging voor Cliëntgerichte Psychotherapie.
Psychiatrische Kliniek, Academisch Ziekenhuis Groningen, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

Abstract

In dit artikel wordt een aantal concepten en handvatten gegeven voor een proces- en persoonsgerichte diagnostiek. De in de cliëntgerichte psychotherapie centraal staande procesgedachte wordt zowel op de persoonlijkheid van de cliënt en op de aanwezige psychopathologie als op de therapeutische werkzaamheden toegepast. Diagnostiek dient niet slechts de persoon, diens problematiek en context te beschrijven, maar ook richtlijnen te verschaffen voor een te bewandelen therapeutische route. Aan de hand van een voorbeeld wordt toegelicht hoe per cliënt een uit de diagnostiek voortvloeiend therapieontwerp kan worden gedistilleerd, bestaande uit het benodigde therapeutische klimaat, de inschatting van mogelijkheden en marges, de kerntaken van de psychotherapie en een keuze uit het interventierepertoire, gelet op de fasen in het psychotherapeutische proces. Evaluaties, met name ook die met de cliënt samen, dragen zorg voor controle en bijsturing van het therapieontwerp. De aangegeven verbindingslijnen tussen diagnostiek en behandelingspraktijk zijn relevant voor een integratief gedachte psychotherapie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel