Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2009 | Wetenschap kritisch bekeken | Uitgave 5/2009

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 5/2009

Prevention of dementia by intensive vascular care (PreDIVA): a cluster-randomized trial in progress1

Richard E, van den Heuvel E, Moll van Charante EP, Achthoven L, Vermeulen M, Bindels PJ, van Gool WA

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice > Uitgave 5/2009
Auteur:
Berry Middel

Samenvatting

De toegenomen levensverwachting hangt samen met een sterke toename van zowel de prevalentie als de incidentie van dementie onder ouderen. Er is voorspeld dat het aantal van 24,3 miljoen patiënten die aan dementie lijden, zich bijna elke 20 jaar verdubbelt tot 81,1 miljoen in het jaar 2040.2 Preventiestrategieën ontbreken vrijwel op dit moment. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie, gevolgd door vasculaire dementie3, maar het scherpe onderscheid tussen beide vormen lijkt niet langer houdbaar.4 Epidemiologische studies hebben aangetoond dat vasculaire risicofactoren samenhangen met het risico op het krijgen van de ziekte van Alzheimer en cognitief disfunctioneren. 5,6 Daarnaast is het duidelijk geworden dat diabetes mellitus7, hypertensie8,9, hypercholesterolemie10,11, obesitas12,13, roken14 en weinig bewegen15,16 bijdragen aan een verhoogd risico op cognitieve stoornissen en dementie. De rol die vasculaire risicofactoren spelen, roept de vraag op of behandeling en andere interventies het risico op dementie kunnen verlagen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice

Met het Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice (NTvEBP) wordt een brug geslagen tussen de wetenschap en de verpleegkundige praktijk van alledag. Want verpleegkundigen professionaliseren voortdurend en zoeken naar wegen om het eigen handelen wetenschappelijk te onderbouwen.

TvZ

Het vakblad TvZ belicht de verpleegkundige praktijk én wetenschap. De diepgaande en wetenschappelijke artikelen gaan over onderzoek, opinie, beleid en management.

BSL Verpleegkundige Totaal

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2009

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 5/2009 Naar de uitgave

Begrippenlijst

Begrippenlijst

Boeken

Boeken