Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2009 | Richtlijnen | Uitgave 5/2009

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 5/2009

Preventie van urineweginfecties als gevolg van blaaskatheterisatie

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice > Uitgave 5/2009
Auteur:
Marieke Plas
Belangrijke opmerkingen
Adviseur LEVV

Samenvatting

In Nederlandse ziekenhuizen vormen ziekenhuisinfecties een groot probleem. Van alle opgenomen patiënten krijgt ongeveer 5 tot 10 procent een ziekenhuisinfectie.1 Een groot deel van deze infecties is vermijdbaar. Het opvolgen van de aanbevelingen uit de richtlijnen van de Werkgroep InfectiePreventie (WIP) vermindert het risico op ziekenhuisinfecties en verhoogt de patiëntveiligheid. Verpleegkundigen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan infectiepreventie. Zij vormen immers de grootste beroepsgroep in ziekenhuizen en hebben bovendien een langdurig en intensief contact met patiënten. Dat was voor het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV) de reden voor het opzetten van het project Verpleegkundige interventies Infectiepreventie (VIP). In dit project worden richtlijnen van de Werkgroep Infectiepreventie (WIP) toegankelijk en toepasbaar gemaakt voor verpleegkundigen. Eén van de thema’s binnen dit project is ‘preventies van urineweginfecties als gevolg van blaaskatheterisatie’.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice

Met het Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice (NTvEBP) wordt een brug geslagen tussen de wetenschap en de verpleegkundige praktijk van alledag. Want verpleegkundigen professionaliseren voortdurend en zoeken naar wegen om het eigen handelen wetenschappelijk te onderbouwen.

TvZ

Het vakblad TvZ belicht de verpleegkundige praktijk én wetenschap. De diepgaande en wetenschappelijke artikelen gaan over onderzoek, opinie, beleid en management.

BSL Verpleegkundige Totaal

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2009

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 5/2009 Naar de uitgave

Begrippenlijst

Begrippenlijst

Toepassing in de praktijk

Ambitieus veiligheidsprogramma

Boeken

Boeken