Skip to main content
main-content
Top

06-11-2019 | Podotherapie | Nieuws

Corticosteroïde injecties voor plantaire hielpijn, het bewijs is heel beperkt

Dat het mogelijk is om corticosteroïde injecties in te zetten bij de behandeling van plantaire hielpijn zal geen verrassing zijn. Corticosteroïden worden al sinds jaar en dag vaak gebruikt bij de behandeling van plantaire hielpijn (of fasciitis plantaris). Er was tot op heden nog maar weinig wetenschappelijk bewijs van hoog niveau om deze behandeling te ondersteunen. Daarom is er nu een systematisch review en meta-analyse van randomised controlled trials gedaan om de effectiviteit van corticosteroïde injecties bij plantaire hielpijn te bepalen. 

Wat werd vergeleken

In de literatuur werd gezocht naar artikelen die de effectiviteit van corticosteroïde injecties vergeleken met een andere behandeling. Die andere behandeling mocht elke mogelijke behandeling voor plantaire hielpijn zijn inclusief placebo behandelingen. De belangrijkste uitkomstmaten waren pijn en functie op de korte, middellange en lange termijn.

Effecten

In totaal werden er 47 onderzoeken (2989 participanten) meegenomen. Corticosteroïden bleken op korte termijn (tot 6 weken) effectiever dan autoloog bloed injecties en inlegzolen.
Op de middellange termijn waren er geen significante resultaten. Op de lange termijn (langer dan 12 weken) bleken corticosteroïde injecties minder effectief dan dry needling en platelet–rich–plasma injecties. Bovendien bleek het ongeveer net zo effectief te zijn als placebo injecties op de korte en middellange termijn.
Op de lange termijn lijkt het wel effectiever dan fysiotherapie

Grote kanttekening

Kanttekening bij de meta-review is dat de meeste gerandomiseerde studies die in het onderzoek zijn betrokken een hoog risico op bias (vertekening van resultaten) hadden. Als die studies worden verwijderd blijven er geen significante resultaten over. De bewijzen die er zijn, zijn allen van lage of zeer lage kwaliteit. De auteurs geven aan dat er betere studies aankomen die het bewijs zullen versterken.

Wilt u het besproken artikel nalezen: https://doi.org/10.1186/s12891-019-2749-z

Whittaker GA, Munteanu SE, Menz HB, Bonanno DR, Gerrrd JM, Landorf KB. Corticosteroid injection for plantar heel pain: a systematic review and meta-analysis BMC Musculoskeletal Disorders (2019)20:378.

Eerder werd al onderzoek gedaan naar de langetermijneffectiviteit van de corticosteroïde injecties bij plantaire hielpijn in vergelijking met zolen. Lees hier het nieuwsbericht met verwijzing  naar dat onderzoek.

Onze productaanbevelingen

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten