Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2016 | Wetenschap en praktijk | Uitgave 3/2016

Jeugd en Co 3/2016

Pil tegen jeugdtrauma

Tijdschrift:
Jeugd en Co > Uitgave 3/2016
Auteur:
Merel van Dorp
Belangrijke opmerkingen
tinyurl.com/veranderdegenen
Soms zitten wetenschappers en jeugdzorgwerkers op één lijn, soms verschillen hun visies. Over onderzoeksresultaten en de toepassing daarvan in dagelijkse praktijk. Deze keer: veranderde genen door jeugdtrauma’s.

Samenvatting

Hoe kan het dat wie traumatische gebeurtenissen meemaakt in zijn jeugd, meer risico loopt op psychische en psychiatrische problemen als volwassene? Want bekend is dat er na kindermishandeling meer kans is op de ontwikkeling van psychiatrische problemen zoals depressie, angst en posttraumatische stressstoornis. Kindermishandeling heeft ook invloed op het stressresponssysteem. Dit systeem, de hypothalamus-hypofysebijnier- as (ook wel HPA-as genoemd), raakt verstoord, waardoor het lichaam met overdreven stresssymptomen reageert op nare situaties, of juist nauwelijks fysiek reageert op hevige stress. Waardoor blijft dit stressresponssysteem uit balans?

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Jeugd en Co

JeugdenCo is opgegaan in Zorg+Welzijn. Professionals die werken met kinderen en jeugdigen met problemen of die het risico lopen om in de problemen te komen: jeugdpreventie, jeugdzorg, jeugdbescherming, vinden nu vakinformatie bij www.zorgwelzijn.nl

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2016

Jeugd en Co 3/2016 Naar de uitgave

BriefCommunication

Wie leest wat

EditorialNotes

Treuzelen

Asielzoekerskinderen

Onbezorgd creatief in het azc

BriefCommunication

Uit de knel