Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2018 | Onderzoek | Uitgave 3/2018

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 3/2018

Participatiegedrag van cliënten met een arbeidsongeschiktheidsuitkering: Vanuit het perspectief van verzekeringsartsen

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 3/2018
Auteurs:
Christiaan Sjobbema, Sijrike van der Mei, Bert Cornelius, Jac van der Klink, Sandra Brouwer
Belangrijke opmerkingen
C.J. Sjobbema is verzekeringsarts bij UWV en was ten tijde van het onderzoek als artsonderzoeker werkzaam bij het UMCG, Rijksuniversiteit van Groningen, afdeling Gezondheidswetenschappen, Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde.
S.F. van der Mei is werkzaam bij het UMCG, Rijksuniversiteit van Groningen, afdeling Gezondheidswetenschappen.
L.R. Cornelius en S. Brouwer zijn werkzaam bij het UMCG, Rijksuniversiteit van Groningen, afdeling Gezondheidswetenschappen, Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde.
J.J.L. van der Klink is werkzaam aan de School voor Sociale en Gedragswetenschappen, Universiteit van Tilburg, Tranzo Wetenschappelijk Centrum voor Zorg en Welzijn.
Dit artikel is een bewerking van een eerder verschenen artikel: Sjobbema C, Mei S van der, Cornelius LR, Klink JJ van der, Brouwer S. Exploring participatory behaviour of disability benefit claimants from an insurance physician’s perspective. Disabil Rehabil. 2017 May 11:1-10. https://doi.org/10.1080/09638288.2017.1323024.

Samenvatting

Doel van dit onderzoek is het inventariseren van standpunten en meningen van verzekeringsartsen over participatiegedrag van cliënten met een arbeidsongeschiktheidsuitkering en van factoren die zij associëren met inadequaat participatiegedrag. Daartoe hebben wij tijdens tien bijeenkomsten Onderlinge Toetsing aan in totaal 78 verzekeringsartsen die werken bij het UWV open vragen voorgelegd over (in) adequaat participatiegedrag. Een aantal thema’s die om nader onderzoek en verheldering vroegen, legden we in een latere discussiemeeting voor aan acht verzekeringsartsen. Uit de antwoorden van de verzekeringsartsen kwam een brede biopsychosociale, genuanceerde benadering van participatiegedrag naar voren binnen het raamwerk van de ICF. We concludeerden dat verzekeringsartsen participatiegedrag benaderen vanuit een breed biopsychosociaal perspectief. Daarmee samenhangend kunnen verzekeringsartsen participatiegedrag niet beoordelen vanuit algemeen toepasbare criteria. Verzekeringsartsen houden bij beoordeling van participatiegedrag rekening met de specifieke kenmerken en omstandigheden van de individuele cliënt. Het onderzoek is een eerste systematische inventarisatie van factoren die een rol kunnen spelen bij participatiegedrag, zoals dat beoordeeld wordt in de verzekeringsgeneeskundige praktijk. Er is aanvullend onderzoek nodig om dit complexe begrip beter te kunnen beoordelen en te hanteren in de praktijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2018

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 3/2018 Naar de uitgave