Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2018 | Richtlijnen | Uitgave 3/2018

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 3/2018

Een herziene richtlijn: Niet-aangeboren hersenletsel en arbeidsparticipatie

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 3/2018
Auteur:
André Weel

Samenvatting

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is een verzamelterm voor uiteenlopende diagnosen. Je kunt deze globaal indelen in traumatisch- en niet-traumatisch letsel. Tot de laatste categorie behoren onder andere CVA’s, infecties, intoxicaties, hypoxie door een hartstilstand en hersentumoren. De richtlijn uit 2012 is in 2016 herzien. In de nieuwe versie ligt de nadruk minder op diagnostiek en behandeling, en veel meer op arbeidsparticipatie. De factor arbeid staat centraal. Daarmee volgen de ontwikkelaars het advies van de Gezondheidsraad uit 2005 om richtlijnen te gaan ontwikkelen zowel voor beoordeling als behandeling en begeleiding: zogenaamde 3B-richtlijnen. Deze richtlijn behandelt alleen de niet-progressieve aandoeningen. Progressieve hersenziekten als de ziekte van Parkinson, multiple sclerose en de ziekte van Alzheimer blijven buiten beschouwing. Laaggradige hersentumoren worden wel meegenomen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2018

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 3/2018 Naar de uitgave

Nieuws

Nieuws

Van de verenigingen

Van de verenigingen