Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap 5/2006

01-05-2006 | In de praktijk

Over kosten en baten, en bovenal het nut

Wetenschappelijk onderzoek naar alledaagse ziekten: Wetenschappelijk onderzoek

Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap | Uitgave 5/2006

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

De geschiedenis van het Fonds
De ontwikkeling van de NHG-Standaarden stuit vaak op hiaten in de wetenschappelijke onderbouwing van het huisartsgeneeskundig handelen bij heel gewone aandoeningen. Onderzoek wordt vooral gedaan in de tweede lijn en naar ‘grote onderwerpen’ waar gemakkelijk financiering voor kan worden gevonden. Maar de patiëntenpopulatie van de huisarts wijkt sterk af van die in de specialistische setting en dat geldt ook voor de klachten waarmee de huisarts wordt geconfronteerd. Het NHG verzamelde daarom de gevonden onderzoekshiaten in ‘de lacunebak’ en richtte in 1997 het Fonds Alledaagse Ziekten op. Aanvankelijk werd dit gevoed uit eigen middelen en met het bedrag van de Bertelsmannprijs (zie ook het interview met Wim Stalman op de achterpagina). Vanwege het grote belang van typisch huisartsgeneeskundig onderzoek verleende toenmalig minister van VWS Els Borst in 2001 een structurele subsidie voor vijf jaar. Het Fonds werd herdoopt tot Programma Alledaagse Ziekten (PAZ) en ondergebracht bij ZonMw. Recentelijk maakte VWS bekend de subsidie te staken.
Over de achtergronden van het Programma en het op 15 maart gehouden symposium kunt u meer lezen in het NHG-nieuws, pagina nhg-57.
Literatuur
go back to reference Niet tijdens deze dag gepresenteerd, maar wel interessant, is het PAZ-onderzoek naar de behandeling van impetigo met fusidinezuur. Weliswaar is ook impetigo op termijn selflimiting, maar behandeling met fusidinezuur geeft heel snel veel verbetering. Gezien de hinder die de aandoening geeft, is fusidinezuur bij impetigo dus nadrukkelijk wel aanbevolen. Niet tijdens deze dag gepresenteerd, maar wel interessant, is het PAZ-onderzoek naar de behandeling van impetigo met fusidinezuur. Weliswaar is ook impetigo op termijn selflimiting, maar behandeling met fusidinezuur geeft heel snel veel verbetering. Gezien de hinder die de aandoening geeft, is fusidinezuur bij impetigo dus nadrukkelijk wel aanbevolen.
go back to reference Als illustratie van de kostenbesparingen die onderzoek naar alledaagse ziekten kan opleveren: in 2001 werden in Nederland ruim 900.000 recepten voor oculaire antibiotica voorgeschreven, waarmee een bedrag is gemoeid van 8,85 miljoen euro. De huisarts schreef 85 procent van deze recepten voor. Als illustratie van de kostenbesparingen die onderzoek naar alledaagse ziekten kan opleveren: in 2001 werden in Nederland ruim 900.000 recepten voor oculaire antibiotica voorgeschreven, waarmee een bedrag is gemoeid van 8,85 miljoen euro. De huisarts schreef 85 procent van deze recepten voor.
Metagegevens
Titel
Over kosten en baten, en bovenal het nut
Wetenschappelijk onderzoek naar alledaagse ziekten: Wetenschappelijk onderzoek
Publicatiedatum
01-05-2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Huisarts en wetenschap / Uitgave 5/2006
Print ISSN: 0018-7070
Elektronisch ISSN: 1876-5912
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03084761

Andere artikelen Uitgave 5/2006

Huisarts en wetenschap 5/2006 Naar de uitgave