Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2012 | ONDERZOEK | Uitgave 6/2012

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 6/2012

Ontwikkeling van lichamelijke beperking in het verleden mede bepalend voor huidige participatie op de arbeidsmarkt

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 6/2012
Auteurs:
Drs. J. Netjes, dr. P. M. Rijken
Belangrijke opmerkingen
onderzoekers
LICHAMELIJKE BEPERKING, ARBEIDSPARTICIPATIE, VERLOOP EN DUUR BEPERKING

SAMENVATTING

Gezien de toekomstige krapte op de arbeidsmarkt als gevolg van vergrijzing is het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen in Nederland aan het werk gaan en er zo min mogelijk uitval uit het arbeidsproces plaatsvindt. Mensen met lichamelijke beperkingen participeren als groep minder vaak op de arbeidsmarkt. Eerder onderzoek laat zien dat arbeidsparticipatie onder mensen in deze groep sterk verschilt. Dit hangt samen met de aard en de ernst van de beperkingen. Wij onderzochten of ook het moment waarop de beperking in iemands leven is ontstaan en het verloop ervan sindsdien van invloed is op het verrichten van werk.
Hiervoor hebben wij een vragenlijst voorgelegd aan een landelijke steekproef van mensen met een lichamelijke beperking (respons 87%,n=992 mensen van 15 t/m 64 jaar) waarin zij retrospectief vragen beantwoordden over het ontstaan en de ontwikkeling van hun beperking in het verleden. De resultaten laten zien dat ongeacht de aard en ernst van de huidige beperkingen, mensen met een beperking die over de jaren heen verergerde een kleinere kans hebben op arbeidsdeelname. Het moment van ontstaan van de beperking bleek geen effect te hebben op de huidige arbeidsdeelname.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2012

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 6/2012 Naar de uitgave

TBV IN OUTLINE

STANDPOINT.TBV

VERENIGINGSNIEUWS

NVVG