Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 5/2009

01-05-2009 | Arts en wet

Onprofessionele expertise leidt tot waarschuwing regionaal tuchtcollege

Auteurs: Dr. J. R. Anema, Dr. N. H. Th. Croon

Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde | Uitgave 5/2009

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting van de feiten

Een gezondheidspsycholoog verricht een expertise in opdracht van een werkgever naar de psychische belastbaarheid van een van diens werknemers. In deze casus voert de psycholoog langdurig een discussie met deze werknemer over het correctierecht en blokkeringsrecht. Psycholoog en werknemer worden het tijdens verschillende gesprekken gedurende een periode van 3 maanden niet eens over de door de werknemer voorgestelde wijzigingen in de conceptrapportage. De psycholoog geeft daarop door aan de personeelsadviseur dat de werknemer het verzenden van de rapportage blokkeert omdat er – naar het oordeel van de werknemer – te veel fouten in zouden staan. Omdat de werkgever daarop loondoorbetaling dreigt te stoppen, zendt de werknemer zelf de conceptrapportage naar de werkgever en verzoekt hij schriftelijk de psycholoog nogmaals de correcties aan te brengen. Op voorstel van de werknemer voegt de psycholoog uiteindelijk een door de werknemer opgestelde lijst met 129 onjuistheden aan het rapport toe en verstuurt het definitieve rapport.
Literatuur
1.
go back to reference Beroepscode voor bedrijfsartsen. Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde, oktober 1989. Beroepscode voor bedrijfsartsen. Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde, oktober 1989.
2.
go back to reference Richtlijn ‘Beheer gegevens vallend onder het medisch beroepsgeheim van de verzekeringsarts’. UWV, 2005. Richtlijn ‘Beheer gegevens vallend onder het medisch beroepsgeheim van de verzekeringsarts’. UWV, 2005.
3.
go back to reference Instructie Gegevensverstrekking aan Derden. UWV, 2003. Instructie Gegevensverstrekking aan Derden. UWV, 2003.
4.
go back to reference Code gegevensverkeer en samenwerking bij arbeidsverzuim. Utrecht: KNMG, december 2006. Code gegevensverkeer en samenwerking bij arbeidsverzuim. Utrecht: KNMG, december 2006.
5.
go back to reference KNMG. Richtlijnen inzake het omgaan met medische gegevens. Utrecht: KNMG, december 2003. KNMG. Richtlijnen inzake het omgaan met medische gegevens. Utrecht: KNMG, december 2003.
Metagegevens
Titel
Onprofessionele expertise leidt tot waarschuwing regionaal tuchtcollege
Auteurs
Dr. J. R. Anema
Dr. N. H. Th. Croon
Publicatiedatum
01-05-2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde / Uitgave 5/2009
Print ISSN: 0929-600X
Elektronisch ISSN: 1876-5858
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03081192

Andere artikelen Uitgave 5/2009

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 5/2009 Naar de uitgave