Skip to main content
Top

2021 | OriginalPaper | Hoofdstuk

5. OMGEVINGSINTERVENTIES

Eerst maakt de mens de omgeving, en dan de omgeving de mens

Auteur : Ronald Geelen

Gepubliceerd in: Groepsbegeleiding in de ouderenzorg bij dementie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Je werkt met cliënten die boos, bang of bedroefd zijn. Die in de omgang prikkelbaar, wantrouwend, verward, onrustig of apathisch kunnen reageren. De vraag komt bij je op waarom je cliënt zich zo voelt en gedraagt. Komt het door diens persoonlijkheid, levensgeschiedenis, gezondheids- of hersenproblemen? De altijd aanwezige invloed op gedrag en stemming blijft meestal onderbelicht: en dat is de omgeving. De staatsman Churchill, symbool van de Engelse onverzettelijkheid in WO II, zei het zo: ‘Eerst maakt de mens het gebouw, daarna het gebouw de mens.’ Hieronder praktijkervaringen en aandachtspunten rondom de omgeving voor ouderen en hun bezoek. Wat je in de omgeving optimaliseert, hoeft niet via de begeleiding gerepareerd. Naast de materiële omgeving gaan we ook in op een onderdeel van de sociale omgeving. Wat doet bezoek op de beleving van de bewoner met dementie? In principe is dat effect meestal positief, maar het kan (vooral voor anderen) ook negatief uitwerken op de ervaren rust en vertrouwdheid. Dat bleek na het uitbreken van de coronacrisis, toen familiebezoek binnen zorginstellingen voor langere tijd verboden was. De lessen daaruit voor optimaal op bezoek komen kunnen we beter in praktijk brengen. Niet door ze op te leggen, misschien. Maar in de lijn van dit boek met een uitgekiende groepsinterventie naar verwanten.
Literatuur
go back to reference Geelen, R. (1996). Hoe richt je een huiskamer in? Maandblad Activiteitensector, 11, 4–7. Geelen, R. (1996). Hoe richt je een huiskamer in? Maandblad Activiteitensector, 11, 4–7.
go back to reference Geelen, R. (2001). Er zij licht. Over de duistere kant van verpleeg- en verzorgingshuizen. Denkbeeld, Tijdschrift voor Psychogeriatrie, 2, 20–23. Geelen, R. (2001). Er zij licht. Over de duistere kant van verpleeg- en verzorgingshuizen. Denkbeeld, Tijdschrift voor Psychogeriatrie, 2, 20–23.
go back to reference Geelen, R. (2002). De leefomgeving van opgenomen ouderen. Handboek Huisvesting Verzorging & Ouderen, IV, 2.9 1–39, 73–112. Amsterdam: Elsevier. Geelen, R. (2002). De leefomgeving van opgenomen ouderen. Handboek Huisvesting Verzorging & Ouderen, IV, 2.9 1–39, 73–112. Amsterdam: Elsevier.
go back to reference Geelen, R. (2003). Stilte in de zaal! Ouderenzorg & geluidsoverlast. Maandblad Activiteitensector, 5, 10–13. Geelen, R. (2003). Stilte in de zaal! Ouderenzorg & geluidsoverlast. Maandblad Activiteitensector, 5, 10–13.
go back to reference Geelen, R. (2012). Het zwarte schaap in de zorg? Praktisch beleid naar, en communiceren met familie. In Zo komt mijn team verder. Communiceren en leidinggeven in de zorg. Utrecht: Perspectief Uitgevers. Geelen, R. (2012). Het zwarte schaap in de zorg? Praktisch beleid naar, en communiceren met familie. In Zo komt mijn team verder. Communiceren en leidinggeven in de zorg. Utrecht: Perspectief Uitgevers.
go back to reference Geelen, R. (2016). Omgevingszorg: Tips voor de inrichting van de ruimte. AS, 6/7, 36–39. Geelen, R. (2016). Omgevingszorg: Tips voor de inrichting van de ruimte. AS, 6/7, 36–39.
go back to reference Geelen, R., & Sales, S. (2019). Een andere aanpak van familie-avonden. Verbinding creëren tussen familie en team. Denkbeeld, april (31), 16–17. Geelen, R., & Sales, S. (2019). Een andere aanpak van familie-avonden. Verbinding creëren tussen familie en team. Denkbeeld, april (31), 16–17.
Metagegevens
Titel
OMGEVINGSINTERVENTIES
Auteur
Ronald Geelen
Copyright
2021
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2565-8_5