Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tandartspraktijk 10/2016

01-12-2016

Nvt tp master scriptieprijs 2016 voor de 1e keer uitgereikt!

Auteur: Bohn Stafleu van Loghum

Gepubliceerd in: Tandartspraktijk | Uitgave 10/2016

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Samenvatting

De NVT heeft voorafgaand aan haar Algemene Vergadering op 14 november de NVT TP master scriptieprijs 2016 en de NVT WTA Hamer Duyvenszprijs 2016 uitgereikt.
De NVT acht wetenschappelijk onderzoek van belang. Studenten krijgen tijdens hun opleiding hiermee te maken wat leidt tot het opstellen van een scriptie in de masterfase. Hiertoe heeft de Nederlandse Vereniging van Tandartsen in samenwerking met TandartsPraktijk de jaarlijkse NVT TP Master Scriptieprijs ingesteld. Masterscripties vanuit de Faculteit der Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA), Nijmegen (Radboud MC) en Groningen (UMCG) dingen mee naar deze prijs. De jury heeft de inzendingen beoordeeld op geschiktheid en relevantie voor de tandarts algemeen practicus.
Martijn van Leeuwen - oud ACTA-student - en in juli cum laude afgestudeerd, heeft de 1e prijs gewonnen. Sinds 2009 is hij al als voluntair actief binnen de onderzoeksgroep Therapie & Preventie van de afdeling Parodontologie, waar hij werkt aan zijn promotie.
Martijn heeft de prijs gewonnen met het artikel ‘Effectiveness of various interventions on maintenance of gingival health during 1 year – a randomized clinical trial’, wat is gepubliceerd in het International Journal of Dental Hygiene. Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Zorg Onderzoek Nederland / Medische Wetenschappen (ZonMW).
Begeleiders: dr. Dagmar Slot en dr. Fridus van der Weijden.
De 2e prijs is uitgereikt aan Christa Eleveld voor haar masterscriptie: De invloed van links- en rechtshandig poetsen op de aanwezigheid en locatie van plaque, cariës (D), restauraties (F), ontbrekende elementen (M) en de totale cariëservaring (DMFS) bij volwassenen
De 3e prijs is uitgereikt aan Dilyana Sokolova voor haar masterscriptie: Long-term effectiveness of Oral Appliance versus Continuous Positive Airway Pressure in the treatment of Obstructive Sleep Apnea Syndrome: Nine-year follow-up.
De NVT WTA Hamer Duyvenszprijs 2016 is voorafgaande aan de AV van de NVT uitgereikt aan
Dr. Yvonne de Waal,
UMCG, Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde
Titel proefschrift:
Peri-implant Infections
Promotors:
prof. dr. A.J. van Winkelhoff, prof. dr. G.M. Raghoebar, prof. dr. E.G. Winkel en prof. dr. H.J.A. Meijer.
Onder auspiciën van de Nederlandse Vereniging van Tandartsen wordt eenmaal per jaar door de NVT WTA-commissie een wetenschappelijke onderscheiding toegekend aan het tandheelkundig proefschrift dat door de leescommissie als beste van dat jaar is beoordeeld. Deze onderscheiding draagt de naam NVT WTA Hamer Duyvenszprijs, zo genoemd omdat in het verleden de prijs mede werd gefinancierd vanuit legaten van de tandartsen Hamer en Duyvensz.
Yvonne de Waal heeft deze prijs ontvangen mede omdat het onderwerp en de conclusies van de dissertatie (klinisch-)tandheelkundig van aard zijn en relevant zijn voor de tandarts algemeen practicus.
Het doel van het onderzoek was op de eerste plaats om in twee systematisch literatuuronderzoeken te zien of de langeduuroverleving van implantaten bij volledig edentaten en partieel betanden, hetzelfde is en of de bacteriële plaquesamenstelling bij deze twee groepen verschilt. Geconcludeerd werd dat er geen verschil in peri-implantaire infecties was en dat bij edentate en deels betande patiënten met implantaten geen groot verschil is in microflora.
Vervolgens werd een eigen onderzoek gestart naar de paropathogenen voor en na een volledige gebitsextractie. Bepaalde paropathogenen blijven tot maanden na de gebitsextractie aantoonbaar om de mond. Het onderzoek daarna richtte zich op welke paropathogenen mogelijk een rol spelen met het ontwikkelen van periimplantitis op de langere duur. Dat bleken P. gingivatis, P. intermedia en T. forsythis en F. nucleatum te zijn. De vervolghoofdstukken 6 en 7 gaan over het effect van implantaatoppervlak-decontaminatie met chloorhexidine na mechanische reiniging. Het effect leidt niet tot betere klinische uitkomsten.
In hoofdstuk 8 worden de prognostische factoren onderzocht die peri-implantitis kunnen stoppen. Ervaring van het chirurgische team dat peri-implantitis behandelt bleek van belang te zijn, evenals het al dan niet roken en de mate van botverlies rondom het implantaat.
De resultaten van deze studie kunnen als volgt worden samengevat:
1
Peri-implantitis komt vooral voor 5 jaar na implantatie.
 
2
Mogelijke risicofacturen moeten alvorens te implanteren worden behandeld of worden uitgesloten.
 
Decontaminatie met chloorhexidine na grondige reiniging van het implantaatoppervlak leidt niet tot minder peri-implantitis.
In november 2017 wordt de NWVT WTA Hamer
Duyvenszprijs 2017 uitgereikt.
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Metagegevens
Titel
Nvt tp master scriptieprijs 2016 voor de 1e keer uitgereikt!
Auteur
Bohn Stafleu van Loghum
Publicatiedatum
01-12-2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tandartspraktijk / Uitgave 10/2016
Print ISSN: 0167-1685
Elektronisch ISSN: 1875-6808
DOI
https://doi.org/10.1007/s12496-016-0142-8

Andere artikelen Uitgave 10/2016

Tandartspraktijk 10/2016 Naar de uitgave

Redactioneel

Meer MOED

Tandarts in de praktijk

Alles hangt met alles samen