Skip to main content
main-content
Top

22-01-2015 | Nieuws

Nieuw antibioticum ontdekt: Teixobactine

Een nieuw jaar, een nieuw geluid. In Nature werd deze maand een nieuw anitbioticum gepresenteerd: Teixobactine. Dit is belangrijk nieuws nu bacteriën wereldwijd resistenter blijken te zijn geworden tegen verschillende soorten antibiotica. De onderzoekers van de Notheastern University of Boston deden deze vondst in eerste instantie zonder petrischaaltje, maar met behulp van een iChip in bodemmonsters.Teixobactine zou vooral effectief zijn tegen ziekenhuisbacteriën.

Van de koude grond

Het nieuwe antibioticum is er letterlijk eentje 'van de koude grond', omdat via een iChip, voorzien van kanaaltjes, bodembacteriën gekweekt kunnen worden, die het in een petrischaaltje niet doen. Daartoe laat men een sterk verdund bodemmonster door de kanalttjes van de iChip lopen en wel zodanig, dat in elk kanaaltje maar 1 bacterie terechtkomt. De chip wordt vervolgens afgedekt met poreuze membranen en terug in de grond geplaatst. Op deze manier worden de bacteriën als het ware gefopt; want bijna de helft van de bacteriën vormt koloniën op de membranen Een stabiele kolonie kan daarna alsnog naar een petrischaaltje overgebracht worden om verder mee te kweken.

 

Op deze manier zijn inmiddels al 10.000 koloniën in een iChip gekweekt. Extracten daarvan werden losgelaten op de ziekenhuisbacterie Staphylococcus Aureus, waarbij bleek dat vorming van celwanden verhinderd werd volgens een geheel nieuw mechanisme. Het nieuwe antibioticum Teixobactine blijkt werkzaam te zijn tegen vele bacteriesoorten. Vooralsnog een gunstige ontwikkeling in verband met bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Of en wanneer bacteriën resistent tegen Teixobactine zullen worden, zal pas over enige jaren duidelijk zijn, vooralsnog heeft Staphylococcus Aureus het nakijken.

 

Bron: Nature

 

Meer over antibiotica en resistentie in de tandheelkundige praktijk in BSL Tandarts Totaal >>

 

Boek: Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie, J.A. Baart en I. Van der Waal
Deskundige auteurs schrijven uitgebreid over de meest voorkomende problemen waarmee de tandarts kan worden geconfronteerd. 

 

Boek: Het tandheelkundig jaar 2014.

Hfst 1 Handhygiëne en de administratieve apparatuur, W.V.A. Morsen

Hfst 17 Geneesmiddelen in de tandheelkundige praktijk, A. Vissink, F.K.L. Spijkervet, B. Stegenga, R. van Es

 

Wellicht ook interessant:
 

Web-tv: Mondziekten; een update

Deze web-tv is een opname van de nascholingscursus welke eind 2014 op diverse plekken in Nederland door Bohn Stafleu van Loghum is georganiseerd. U kunt de web-tv on-demand bekijken wanneer het u uitkomt. De onderwerpen zijn deels gericht op directe toepassing in de praktijk en deels op het voorzien in achtergrondinformatie. Er worden twaalf voorbeelden van afwijkingen van het mondslijmvlies en het kaakbot besproken (3 KRT).
Samenstelling: prof. dr. Isaäc van der Waal, ACTA/VU medisch centrum Amsterdam.

 

Auteur(s): Marijke Simons

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.