Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Pallium 1/2009

01-02-2008 | E-Pal

Niet elke interventie is een goede interventie

Mills ME e.a. Does a Patient-Held Quality-of-Life Diary Benefit Patients With Inoperable Lung Can-cer? J Clin Oncol 2008;27:70-77.

Auteur:    

Gepubliceerd in: Pallium | Uitgave 1/2009

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Dit artikel bestudeert prospectief en gerandomiseerd het effect van het bijhouden van een dagboek met vragen over kwaliteit van leven op de kwaliteit van leven van patiënten met longkanker in een gevorderd stadium. De patiënten werden in drie Ierse ziekenhuizen gerekruteerd en kregen uiteenlopende behandelingen met vele behandelaars. De behandelaars werden geïnformeerd over het feit dat de patiënten die deelnamen aan de studie, een dagboek bijhielden en dit misschien wilden bespreken. 498 patiënten werden gescreend voor dit onderzoek en 115 patiënten zijn gerandomiseerd, nadat zoals gebruikelijk veel patiënten afvielen, meestal omdat zij niet voldeden aan de criteria (232 patiënten) of zelf aangaven geen deel te willen nemen aan onderzoek (151 patiënten).
De onderzoeksgroep vulde gedurende zestien weken elke week een dagboek in met vragen uit de EORTC-vragenlijst voor kwaliteit van leven. Zij kregen het advies dit dagboek te gebruiken in hun contacten met artsen en andere hulpverleners. De controlegroep hield geen dagboek bij.
Beide groepen vulden voor start van het onderzoek, na twee en na vier maanden vragenlijsten in (kwaliteit-van-levenlijsten, namelijk de TOI, de Fact-L, Fact-G, LCS en de PQLI) en hun werd gevraagd in welke mate zij tevreden waren over de hen geboden zorg.
De analyse van de resultaten van al deze vragenlijsten is een statistisch hoogstandje, vooral omdat er onderweg patiënten verloren gingen en natuurlijk ook omdat patiënten niet alles goed en volledig invulden. Ik kan deze statistiek helaas onvoldoende beoordelen.
Metagegevens
Titel
Niet elke interventie is een goede interventie
Mills ME e.a. Does a Patient-Held Quality-of-Life Diary Benefit Patients With Inoperable Lung Can-cer? J Clin Oncol 2008;27:70-77.
Auteur
   
Publicatiedatum
01-02-2008
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Pallium / Uitgave 1/2009
Print ISSN: 1389-2630
Elektronisch ISSN: 1875-7049
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03080238

Andere artikelen Uitgave 1/2009

Pallium 1/2009 Naar de uitgave