Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

17-11-2015 | Artikel | Uitgave 6/2015

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2015

Move It Now

Een begeleide zelfhulpinterventie via internet voor jongeren met chronische pijn

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 6/2015
Auteurs:
Jessica S. Voerman, Sylvia Remerie, Tessa Westendorp, Reinier Timman, Jan J.V. Busschbach, Jan Passchier, Cora de Klerk

Samenvatting

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is effectief in het verminderen van de frequentie en ernst van chronische pijn bij jongeren. Niet alle jongeren vinden CGT een goede behandeloptie. Het doel van deze studie was het effect van een begeleide zelfhulpinterventie via internet te onderzoeken bij jongeren met chronische pijn. Zeven weken voor de interventie vulden 69 jongeren vragenlijsten in over pijn, coping, beperkingen, catastroferen, beloning van de pijn door ouders en kwaliteit van leven. De vragenlijsten werden herhaald vlak voor de interventie, na afloop en drie maanden daarna. Multilevel modeling-technieken werden gebruikt om de data te analyseren. Intensiteit van de pijn, beperkingen door de pijn, beloning van pijn door de ouders en slaapproblemen verminderden significant tijdens de behandeling. De kwaliteit van leven scores voor algemeen gedrag, mentaal welbevinden, familiacitivteiten en gezondheidsveranderingen verbeterden ook tijdens de behandeling. Bij coping werd alleen een verbetering gezien op de dimensie problem-focused avoidance. Er werden geen verschillen gevonden voor pijngerelateerde beperkingen en catastroferen. In tegenstelling tot de verwachtingen bleken de uitval uit de interventie en de loss to follow-up hoog te zijn.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2015

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2015 Naar de uitgave

Forum

Knobbel

EditorialNotes

Inleiding

BookReview

Gelezen