Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2001 | Uitgave 6/2001

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2001

Microprocesdiagnostiek als leidraad voor procesdirectieve interventies in cliëntgerichte psychotherapie

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 6/2001
Auteur:
Greet Vanaerschot
Belangrijke opmerkingen
G. Vanaerschot is doctor in de psychologische wetenschappen en cliëntgericht psychotherapeute. Zij is vrijgevestigd en is als opleider betrokken bij opleidingen in psychotherapie in Vlaanderen en Nederland.
Donkerstraat 50, 3071 Erps-Kwerps, België.
Dit artikel is de bewerkte versie van een lezing die ik heb gehouden op de Dag van de Psychotherapie, 17 december 1999 te Amsterdam.

Abstract

In dit artikel wordt een microprocesdiagnostisch raamwerk voorgesteld waarin interventievormen een plaats krijgen in functie van hun specifieke beleving-faciliterende doelstellingen en uitwerkingen. Dit raamwerk is een verdere uitwerking van de microprocesdiagnostische benadering van Greenberg, Rice en Elliott en gaat uit van een op Gendlin geïnspireerde visie op microprocessen in een ervaringsgericht exploratieproces. Centraal in deze benadering is het differentieel richten van de aandacht op en vervolgens faciliteren van het op elk moment meest helpende microproces. We beschrijven verschillende interventievormen die elk van deze subprocessen proberen te bevorderen en illustreren deze werkwijze met transcriptmateriaal.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel