01-10-2003 | Journaal
Met dolma’s langer leven
Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap | Uitgave 10/2003
Log in om toegang te krijgenSamenvatting
Door het eten van veel vis en groenten leven mensen langer. De onderzoekers gingen in een prospectief onderzoek onder 22.043 volwassenen in Griekenland na of het mediterrane dieet de levensduur bevordert. Karakteristiek voor het mediterrane dieet is het eten van veel groenten, fruit, noten, peulvruchten, graanproducten, vis en olijfolie, terwijl vlees en zuivelproducten weinig op tafel komen. Door middel van een gevalideerde vragenlijst werden de frequentie van consumptie en de grootte van porties van 150 soorten voedsel en dranken in kaart gebracht. Bij het vaststellen van de relatie tussen het mediterrane dieet en de sterfte werd er gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, BMI, lichamelijke activiteit en andere potentieel beïnvloedende factoren. De deelnemers werden gemiddeld 3,7 jaar gevolgd.