Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap 10/2003

01-10-2003 | Journaal

Met dolma’s langer leven

Auteur:    

Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap | Uitgave 10/2003

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Door het eten van veel vis en groenten leven mensen langer. De onderzoekers gingen in een prospectief onderzoek onder 22.043 volwassenen in Griekenland na of het mediterrane dieet de levensduur bevordert. Karakteristiek voor het mediterrane dieet is het eten van veel groenten, fruit, noten, peulvruchten, graanproducten, vis en olijfolie, terwijl vlees en zuivelproducten weinig op tafel komen. Door middel van een gevalideerde vragenlijst werden de frequentie van consumptie en de grootte van porties van 150 soorten voedsel en dranken in kaart gebracht. Bij het vaststellen van de relatie tussen het mediterrane dieet en de sterfte werd er gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, BMI, lichamelijke activiteit en andere potentieel beïnvloedende factoren. De deelnemers werden gemiddeld 3,7 jaar gevolgd.
Literatuur
go back to reference Trichopoulou A, et al. Adherence to a Mediterranean diet and survival in a Greek population. N Engl J Med 348;26:2599-608. Trichopoulou A, et al. Adherence to a Mediterranean diet and survival in a Greek population. N Engl J Med 348;26:2599-608.
Metagegevens
Titel
Met dolma’s langer leven
Auteur
   
Publicatiedatum
01-10-2003
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Huisarts en wetenschap / Uitgave 10/2003
Print ISSN: 0018-7070
Elektronisch ISSN: 1876-5912
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03083294

Andere artikelen Uitgave 10/2003

Huisarts en wetenschap 10/2003 Naar de uitgave