TODO: Skip to main content
Top

2022 | OriginalPaper | Hoofdstuk

7. Maag-, darm- en leverziekten

Auteurs : Dr. Tanya Bisseling, Dr. Sander van der Marel, Dr. Annemarie Boleij, Drs. Carlijn Bruggeling, Drs. Menso Westerouen van Meeteren

Gepubliceerd in: Handboek leefstijlgeneeskunde

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In geen enkel orgaansysteem komen gezondheid en ziekte dichter bij ‘voeding en leefstijl’ dan in het maag-darmstelsel. In het maag-darmstelsel kunnen voeding en leefstijl zowel het ontstaan als het beloop van ziekten in de verschillende organen beïnvloeden. In sommige gevallen heeft het ontstaan van ziekte/klachten duidelijk een relatie met specifieke voedingsstoffen en spelen leefstijlinterventies nauwelijks een rol. Bij andere aandoeningen spelen naast voeding ook leefstijlfactoren een rol bij het ontstaan en behandelen. Voor een derde groep aandoeningen is de relatie met voeding en leefstijl nog niet evident. Daarnaast is het microbioom een onmisbaar onderdeel van het maag-darmstelsel. Van sommige micro-organismen is bekend dat zij de kans op het ontwikkelen van ziekten kunnen vergroten. Beïnvloeding van het microbioom door voedings- en leefstijlinterventies kan positieve en negatieve effecten hebben op de gezondheid. In dit hoofdstuk ligt de focus, behalve op de invloed van het microbioom, op de meest voorkomende aandoeningen van het maag-darmstelsel waarbij een combinatie van voeding en leefstijl een rol speelt.
Literatuur
Deze inhoud is alleen zichtbaar als je bent ingelogd en de juiste rechten hebt.
Metagegevens
Titel
Maag-, darm- en leverziekten
Auteurs
Dr. Tanya Bisseling
Dr. Sander van der Marel
Dr. Annemarie Boleij
Drs. Carlijn Bruggeling
Drs. Menso Westerouen van Meeteren
Copyright
2022
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2761-4_7