Skip to main content
Top

2017 | OriginalPaper | Hoofdstuk

13. Les 3 – Aandacht

Auteur : P. van Burken

Gepubliceerd in: Mindfulness en fysiotherapie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit praktijkhoofdstuk staat het thema ‘aandacht in het nu’ centraal. De patiënt leert dat hij in de doe-modus met de aandacht vaak overmatig bezig is met het verleden en de toekomst, in de hoop het ‘beter’ te krijgen. Adem en lichaam (houding en beweging) zijn altijd aanwezige ankerpunten om de aandacht terug te brengen naar het hier-en-nu. Door te schakelen van de doe-modus naar de zijn-modus wordt de geest meer helder en rustiger, het lichaam meer ontspannen en bewegingen beter gecoördineerd. Het omgaan met gespannen emoties wordt uitgelegd. De drieminuten-ademruimte wordt geïntroduceerd als snelle route van doe-modus naar zijn-modus. De gewoonte om grenzen te vermijden of te overschrijden wordt verkend. De onderdelen mindful bewegen hebben als thema’s: vanuit arm en been naar een rotatiebeweging en cervicale stabilisatie en thoracale mobilisatie.
Literatuur
1.
go back to reference Segal ZV, Williams JMG, Teasdale JD. Mindfulness en cognitieve therapie bij depressie. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds; 2013. Segal ZV, Williams JMG, Teasdale JD. Mindfulness en cognitieve therapie bij depressie. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds; 2013.
2.
go back to reference Feldenkrais M. Awareness through movement. New York: Harper & Row; 1972. Feldenkrais M. Awareness through movement. New York: Harper & Row; 1972.
Metagegevens
Titel
Les 3 – Aandacht
Auteur
P. van Burken
Copyright
2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0699-2_13