Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2013 | Onderzoek | Uitgave 4/2013

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 4/2013

Kans op arbeidsongeschiktheid bij verzekerden met overgewicht: 10 jaar follow-upstudie

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 4/2013
Auteurs:
Sandra Brouwer, Cees Geluk, Gerard Kloppenburg, Ton Wools, Johan Groothoff
Belangrijke opmerkingen
universitair docent Arbeid en Gezondheid
verzekeringsarts en hoofd van de medische dienst
AAG, is actuaris bij ASR/De Amersfoortse Verzekeringen, te Amersfoort.
emeritus hoogleraar Arbeid en Gezondheid

Samenvatting

Overgewicht en obesitas vormen een steeds groter probleem in de westerse landen. Uit onderzoek blijkt dat het bij werknemers leidt tot een verhoogde kans op ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Tot op heden is deze relatie niet onderzocht bij zelfstandig verzekerden.
Doel van dit onderzoek was om te bepalen of een premieopslag voor overgewicht samenhangt met het arbeidsongeschiktheidsvolume gedurende een follow-upperiode van 10 jaar na acceptatie.
Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van twee bestanden: (1) deelbestand overgewicht (1993-1999), bestaande uit 515 verzekerden met overgewicht met een follow-upduur van 10 jaar na acceptatie. De groep is ingedeeld in opslag van <25% of ≥25%; (2) een totaalbestand van alle verzekerden bij De Amersfoortse Verzekeringen die in de periode 1993-1999 de polis hebben gesloten. Follow-upgegevens over de kans op arbeidsongeschiktheid zijn in dit bestand verzameld in het eerste arbeidsongeschiktheidsjaar. De resultaten van dit onderzoek bevestigen dat zelfstandig verzekerden met overgewicht een verhoogde kans op arbeidsongeschiktheid hebben. De resultaten geven aanleiding te veronderstellen dat overgewicht een verhoogde kans geeft op arbeidsongeschiktheid gedurende een follow-upperiode van 10 jaar. Het arbeidsongeschiktheidsvolume blijkt echter niet groter naarmate de opslag voor overgewicht groter is. De prevalentie van hart- en vaatziekten en stofwisselingsproblemen blijkt nauwelijks te verschillen tussen de beide groepen opslag.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2013

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 4/2013 Naar de uitgave