Skip to main content
Top

2007 | Boek

Inleiding medische kennis

Auteur: E.A.F. Wentink

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

Boekenserie : Basiswerk AG

insite
ZOEKEN

Inhoudsopgave

Voorwerk
1 Medische kennis in de praktijk
Samenvatting
Als aan mensen wordt gevraagd wat zij het meest belangrijk vinden in hun leven, dan wordt als antwoord vaak gegeven: een goede gezondheid. Gezondheid en ziekte zijn zaken waaraan iedereen waarde hecht en waarvan iedereen verstand heeft of denkt te hebben.
E.A.F. Wentink
2 Medische terminologie
Samenvatting
Dit is een taai hoofdstuk dat niet geschikt is om in één keer door te werken. De bedoeling is dat je met behulp van dit hoofdstuk went aan de medische terminologie. Veel termen zijn opgebouwd uit kleine onderdelen.
E.A.F. Wentink
3 Lichamelijk en aanvullend onderzoek
Samenvatting
Er zijn heel veel technische mogelijkheden om het onderzoek bij patiënten te verbeteren, maar dat neemt niet weg dat het lichamelijke onderzoek nog steeds heel belangrijk is. Bij veel patiënten is het nuttig dit uit te voeren.
E.A.F. Wentink
4 Aangeboren aandoeningen
Samenvatting
Rita, de moeder van Daan, belt naar de huisartspraktijk. Ze vraagt een huisbezoek aan. Daan moet enorm hoesten en is kortademig. Hij is nu vijftien jaar.
E.A.F. Wentink
5 Leefgewoonten en verslaving
Samenvatting
De heer Q. is vorige week op 57-jarige leeftijd overleden. De exacte doodsoorzaak is niet bekend. Hij woog op het laatst 110 kg bij een lengte van 1.76 m. Vaak was hij te vinden in het café. Daar consumeerde hij minimaal tien glaasjes jenever per dag.
E.A.F. Wentink
6 Psychologie, psyche en lichaam
Samenvatting
Mevrouw D., 33 jaar, is al een jaar lang erg moe. Bovendien heeft ze vaak last van klachten zoals misselijkheid, buikpijn, duizeligheid, wazig zien of hoofdpijn. Een paar maanden geleden brak het zweet haar ineens uit.
E.A.F. Wentink
7 Infectieziekten
Samenvatting
Sonja is praktijkassistente in gezondheidscentrum TEMP. De telefoon gaat. De heer Andriessen (53 jaar) vraagt een visite aan. Hij heeft hoge koorts, voelt zich ziek en heeft uitslag op het linkeronderbeen.
E.A.F. Wentink
8 Allergie
Samenvatting
Het is mei en mooi weer. Mevrouw De Vries wil op het spreekuur van de huisarts komen. Ze heeft last van jeukende, tranende ogen en haar neus loopt voortdurend. De doktersassistente geeft haar een afspraak.
E.A.F. Wentink
9 Goedaardige gezwellen
Samenvatting
Mevrouw Liem, 38 jaar, komt op het spreekuur omdat ze een knobbeltje in haar linker borst heeft gevoeld. Daarnaast heeft ze regelmatig een gespannen gevoel en lichte pijn in beide borsten.
E.A.F. Wentink
10 Kwaadaardige gezwellen
Samenvatting
Mevrouw F. is 64 jaar. Haar man is vorig jaar overleden aan longkanker. Zelf is ze altijd goed gezond geweest. Ze komt dan ook bijna nooit op het spreekuur.
E.A.F. Wentink
11 Auto-immuunziekten
Samenvatting
De 47-jarige mevrouw De Kater werd verwezen naar de internist. Ze was in de loop van een aantal maanden afgevallen en ze had last van hardnekkige koorts en vermoeidheid.
E.A.F. Wentink
12 Geneesmiddelenkennis
Samenvatting
De heer Vermeer heeft vele ziekten en kwalen. Hij gebruikt verschillende medicijnen. Vaak komt hij aan de balie voor de herhaling van een recept.
E.A.F. Wentink
13 Paramedische beroepen
Samenvatting
De familie Jansen eet ’s avonds altijd stipt om half zes. Het gezin bestaat uit vader, moeder, zoon Lars (19), dochter Mira (17) zoon Kees (12) en dochter Isabel (3). Sinds kort is oma bij het gezin ingetrokken. Isabel noemt haar ‘oma kein’ omdat ze zo klein is en haar achternaam is ‘De Klijn’.
E.A.F. Wentink
14 Alternatieve geneeswijzen
Samenvatting
De heer Van Maurik is al vele jaren een bekende patiënt. Hij komt vaak bij de huisarts. Meestal heeft hij pijnklachten, last van duizeligheid of maagproblemen.
E.A.F. Wentink
15 Kindergeneeskunde
Samenvatting
Het is een groot misverstand te denken dat kinderen kleine volwassenen zijn. Kinderen zijn namelijk heel anders.: zij zijn in de groei.
E.A.F. Wentink
16 Veroudering en geriatrie
Samenvatting
Op een dag komt mevrouw Willems op het spreekuur. Ze wordt door haar zoon met de auto gebracht. Mevrouw Willems is 82 jaar. Ze woont sinds twaalf jaar in een seniorenwoning midden in het dorp.
E.A.F. Wentink
17 Gezondheid en ziekte in andere culturen
Samenvatting
Tussen de mensen op deze wereld bestaan meer overeenkomsten dan verschillen. Toch kunnen de verschillen groot zijn en dit heeft ook gevolgen voor de gezondheidszorg.
E.A.F. Wentink
Nawerk
Meer informatie
Titel
Inleiding medische kennis
Auteur
E.A.F. Wentink
Copyright
2007
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-8085-5
Print ISBN
978-90-313-4948-7
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8085-5