Skip to main content
Top

1998 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Hoofdstuk 3 Een nadere beschouwing van het werk van de helpende

Auteurs : H. te Riet, H. de Jonge

Gepubliceerd in: Basiszorg voor helpenden

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit hoofdstuk zijn veel voorkomende begrippen in de verzorging nader toegelicht en met elkaar in verband gebracht. Aan de orde is geweest wanneer sprake is van zelfzorg, mantelzorg en professionele zorg. Belangrijk element daarin is onder meer dat je als professionele zorgverlener in ieder geval ook zelfzorg en mantelzorg moet ondersteunen of overnemen waar dat nodig is.
We hebben het beroep van de helpende vergeleken met dat van de verzorgende en de verpleegkundige. Daarbij werd duidelijk dat helpenden en verzorgenden verzorgen en verpleegkundigen verplegen. De moeilijkheid van de zorgverlening en zorgproblemen geven het onderscheid aan tussen de beroepen. Ook zijn de niveaus van zorgverlening aan de orde geweest. Op basis hiervan kun je als helpende een keus maken wanneer en hoe je zelfzorg of mantelzorg moet ondersteunen of overnemen.
Bij een visie op verzorgen ga je onder meer uit van een visie op mensen en van een visie op gezondheid en ziekte. In dat kader hebben we de holistische mensvisie besproken en een omschrijving gegeven van een door de Wereldgezondheidsorganisatie onderschreven visie op gezondheid en ziekte. Om als helpende op een verantwoorde en systematische wijze zorg te verlenen moet je kunnen werken met zorgplannen. Als hulpmiddel hierbij kunnen de elf gezondheidspatronen volgens Gordon gebruikt worden. Aan de orde is geweest wat zij inhouden en door welke factoren ze beïnvloed kunnen worden.
Vervolgens zijn we nader ingegaan op het zorgproces. Als helpende moet je een zorgplan kunnen lezen en de zorg kunnen uitvoeren. Ten slotte hebben we aangegeven dat je als helpende systematisch moet kunnen werken.
Metagegevens
Titel
Hoofdstuk 3 Een nadere beschouwing van het werk van de helpende
Auteurs
H. te Riet
H. de Jonge
Copyright
1998
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9298-8_3