Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2015 | Uitgave 1/2015

Bijblijven 1/2015

Het syndroom van Sjögren

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 1/2015
Auteurs:
Dr. Jiska M. Meijer, Dr. Petra M. Meiners, Prof. dr. Hendrika Bootsma, Prof. dr. Arjan Vissink

Samenvatting

Er zijn vele oorzaken die klachten van een droge mond kunnen geven. De belangrijkste oorzaken zijn de bijwerking van geneesmiddelen, bestraling in het hoofd-halsgebied en het syndroom van Sjögren. Deze bijdrage richt zich op het syndroom van Sjögren. Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunaandoening gekarakteriseerd door klachten van een droge mond en droge ogen. Daarnaast hebben veel patiënten met het syndroom van Sjögren extraglandulaire verschijnselen, waarbij de vermoeidheid vaak op de voorgrond staat. In deze bijdrage worden criteria gepresenteerd die men kan uitvragen in de eerste lijn. Ook de reumafactor kan bepaald worden. Op basis hiervan kan besloten worden om al dan niet te verwijzen. Vooralsnog is er geen curatieve behandeling en is de behandeling vooral gericht op het bestrijden van de symptomen. Onderzoek naar een in opzet curatieve behandeling is echter veelbelovend.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2015

Bijblijven 1/2015 Naar de uitgave