Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2015 | Uitgave 1/2015

Bijblijven 1/2015

Parodontitis als risicofactor voor diabetes type 2 en hart- en vaatziekten

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 1/2015
Auteurs:
Dr. W. Nesse, Prof. dr. F.K.L. Spijkervet, Dr. Y.I.G.V. Tichelaar, Prof. dr. A. Vissink

Samenvatting

Van parodontitis, een ontsteking van de weefsels rondom de tand, is bekend dat het de mondgezondheid en de algehele gezondheid negatief kan beïnvloeden. Parodontitis veroorzaakt een ulcererend wondoppervlak: hoe groter dat wondoppervlak is, hoe groter de kans dat mondbacteriën en ontstekingsmediatoren via het wondoppervlak in de bloedbaan terechtkomen en bijvoorbeeld de stolling en het metabolisme ontregelen. Parodontitis, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten vormen een groep aandoeningen met dezelfde risicofactoren die elkaar wederzijds lijken te beïnvloeden. Patiënten met diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekte lijden vaak ook aan parodontitis. Behandeling van parodontitis bij diabetes type 2-patiënten kan resulteren in een klinisch relevante daling van de HbA1c. Voorts resulteert een behandeling van parodontitis in een daling van surrogaatmarkers voor hart- en vaatziekten, zoals CRP. In het kader van bevordering van de algehele gezondheid, is verwijzing door de huisarts naar de tandarts of mondhygiëniste op zijn plaats van patiënten met diabetes type 2 en hart- en vaatziekte voor screening op en eventuele behandeling van parodontitis.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2015

Bijblijven 1/2015 Naar de uitgave