Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2013 | Biomechanica & bewegingsanalyse | Uitgave 6/2013

Podosophia 6/2013

Het effect van aanpassingen aan de schoenzool

Tijdschrift:
Podosophia > Uitgave 6/2013
Auteurs:
Prof.dr. Klaas Postema, Prof.dr.ir. Jaap Harlaar
Belangrijke opmerkingen
In deze rubriek worden zowel algemene principes uit de biomechanica en de bewegingsanalyse opgefrist, als podotherapeutische toepassingen op toegankelijke wijze uiteengezet.
Tekst en beeld: Prof.dr. Klaas Postema, afdeling revalidatiegeneeskunde, UMCG, Groningen en prof.dr.ir. Jaap Harlaar, hoofd laboratorium voor klinische bewegingsanalyse, VU medisch centrum

Abstract

De voet draagt het gewicht van het lichaam tijdens het staan en lopen. Daarbij wordt niet alleen de voet beschermd en de druk onder de voetzool verdeeld, maar wordt ook bepaald hoe de voet en schoen tijdens het lopen afwikkelen. De zool van de schoen is immers niet identiek aan de voetzool. Hierdoor zal het ontwerp van de schoen(zool) functies van de enkel- en/of voetafwikkeling beïnvloeden. Hoe kan dat nu worden aangewend om met een orthopedische schoen bepaalde diagnoses te behandelen? (Tip: houd de vorige aflevering van deze rubriek in Podosophia er nog even naast.)

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2013

Podosophia 6/2013 Naar de uitgave