Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Vakblad Sociaal Werk 2/2011

01-04-2011 | drama

Het drama van de professional

Hoe de publieke opinie over professionals in de afgelopen eeuw veranderde

Auteur: Ed de Jonge

Gepubliceerd in: Vakblad Sociaal Werk | Uitgave 2/2011

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In de afgelopen eeuw ondergingen professionals – ook maatschappelijk werkers – een dramatische rolwisseling, zo beargumenteert Ed de Jonge. Hij vergelijkt deze verschuivingen met de dramadriehoek en de dialectische ontwikkeling en concludeert dat professionals in onze tijd de rol van slachtoffer vervullen.
Literatuur
go back to reference De wetenschappelijke bestudering van professionaliteit begint met het optimistisch gestemde: Carr-Saunders, A.M. & Wilson, P.A. (1933), The Professions. Oxford: Clarendon Press. De wetenschappelijke bestudering van professionaliteit begint met het optimistisch gestemde: Carr-Saunders, A.M. & Wilson, P.A. (1933), The Professions. Oxford: Clarendon Press.
go back to reference Nog steeds van belang voor maatschappelijk werk als professie is het (oorspronkelijk in 1915 verschenen!) artikel: Flexner, A. (1915/2001), ‘Is Social Work a Profession?’ In: Research on Social Work Practice, jg 11, nr. 2, pp. 152–165. Nog steeds van belang voor maatschappelijk werk als professie is het (oorspronkelijk in 1915 verschenen!) artikel: Flexner, A. (1915/2001), ‘Is Social Work a Profession?’ In: Research on Social Work Practice, jg 11, nr. 2, pp. 152–165.
go back to reference Een voortreffelijke ingang voor de kritische benaderingen van professionaliteit (vooral in relatie tot hulpverlening) is: Keulartz, J. (1987), Van bestraffing naar behandeling. Een inleiding in de sociologie van de hulpverlening. Meppel: Boom. Een voortreffelijke ingang voor de kritische benaderingen van professionaliteit (vooral in relatie tot hulpverlening) is: Keulartz, J. (1987), Van bestraffing naar behandeling. Een inleiding in de sociologie van de hulpverlening. Meppel: Boom.
go back to reference Een invloedrijke heraut van de nieuwe tijd is: Tonkens, E. (2003/2008), Mondige burgers, getemde professionals. Marktwerking en professionaliteit in de publieke sector. Amsterdam: Van Gennep. Een invloedrijke heraut van de nieuwe tijd is: Tonkens, E. (2003/2008), Mondige burgers, getemde professionals. Marktwerking en professionaliteit in de publieke sector. Amsterdam: Van Gennep.
go back to reference Tonkens’ boek is in sterke mate schatplichtig aan het standaardwerk: Freidson, E. (2001), Professionalism. The Third Logic. Cambridge: Polity Press. Tonkens’ boek is in sterke mate schatplichtig aan het standaardwerk: Freidson, E. (2001), Professionalism. The Third Logic. Cambridge: Polity Press.
go back to reference Een belangrijke voorloper van de professional als slachtoffer is: Lipsky, M. (1980), Street-Level Bureaucracy. Dilemma’s of the Individual in Public Services. New York: Sage. Een belangrijke voorloper van de professional als slachtoffer is: Lipsky, M. (1980), Street-Level Bureaucracy. Dilemma’s of the Individual in Public Services. New York: Sage.
go back to reference Mijn poging om de waardevolle kern van professionaliteit zo krachtig mogelijk uit te werken in een ideaaltypisch model is: Jonge, E. de (2011), Professionaliteit. Een model van kern en context. Deventer: www.professionaliteit.nu Het is te bestellen via de website of rechtstreeks bij www.unibook.com Mijn poging om de waardevolle kern van professionaliteit zo krachtig mogelijk uit te werken in een ideaaltypisch model is: Jonge, E. de (2011), Professionaliteit. Een model van kern en context. Deventer: www.​professionalitei​t.​nu Het is te bestellen via de website of rechtstreeks bij www.​unibook.​com
Metagegevens
Titel
Het drama van de professional
Hoe de publieke opinie over professionals in de afgelopen eeuw veranderde
Auteur
Ed de Jonge
Publicatiedatum
01-04-2011
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Vakblad Sociaal Werk / Uitgave 2/2011
Print ISSN: 2468-7456
Elektronisch ISSN: 2468-7464
DOI
https://doi.org/10.1007/s12459-011-0027-8

Andere artikelen Uitgave 2/2011

Vakblad Sociaal Werk 2/2011 Naar de uitgave

boekwerk

boekwerk

het veld

het veld