Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2015 | Voor de praktijk | Uitgave 4/2015

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 4/2015

Het belang van biologische dosimetrie bij stralingsongevallen

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 4/2015
Auteurs:
Ulrik Van Soom, Karolien van Nunen, Pieter Oosthoek, Hubert Thierens, Virginie de Gelder, Petra Willems, Pascal Fias, Katrien Mortelmans
Belangrijke opmerkingen
U. Van Soom, K. van Nunen, P. Oosthoek en K. Mortelmans zijn werkzaam bij Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk, België.
H. Thierens en V. de Gelder zijn werkzaam bij Vakgroep Medische Basiswetenschappen, Universiteit Gent, België
P. Willems is werkzaam bij Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, België.
P. Fias is werkzaam bij AV-Controlatom, België.

Samenvatting

In deze casus wordt een stralingsongeval besproken dat plaatsvond in België in 2012. Tijdens het incident liep een stralingsmedewerker een onwaarschijnlijk hoge dosis straling op. Doordat de stralingsmedewerker onvoldoende op de hoogte was van de mogelijke effecten van blootstelling aan straling, werd het incident echter laattijdig gemeld. Er ontstond grote onzekerheid over de effectieve opgelopen dosis. Biologische dosimetrie heeft in deze casus duidelijkheid gebracht. Hoewel men van een dergelijke biologische indicator van stralingsschade niet dezelfde gevoeligheid kan verwachten als een fysische dosimeter, zullen de resultaten ervan bijdragen tot het formuleren van een passend gezondheidsadvies na een stralingsongeval. Ook wordt in deze casus de nadruk gelegd op de nood aan de blijvende aandacht voor een veiligheidscultuur waarbij permanente waakzaamheid en communicatie onmisbaar zijn.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2015

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 4/2015 Naar de uitgave

Boekbespreking

Tropenjaren