Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 8/2002

01-08-2002 | Lezersforum

Hardnekkige vermoeidheid na kanker

Auteur: J. W. J. van der Gulden

Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde | Uitgave 8/2002

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Onlangs reageerde collega Bolt in dit tijdschrift (blz. 66) op de bijdrage van Maria Hendriks over ‘Blijvende vermoeidheid na kanker’ (blz. 22-23). Anders dan Bolt heb ik haar artikel met plezier gelezen. Hendriks beschrijft zorgvuldig wat ik van kankerpatiënten hoor. Bolt stoort zich ondermeer aan het feit dat een niet-medicus haar visie kan uiten in TBV zonder aanvullend commentaar van een oncoloog. De vraag is wat de reactie van een oncoloog zou zijn geweest. Oncologen hebben in het algemeen weinig aandacht voor blijvende vermoeidheid na afloop van behandeling. In het 845 pagina's dikke handboek Oncologie gaat minder dan een halve pagina over dit probleem. Die passage opent treffend: ‘Een klacht die in het algemeen (te) weinig aandacht krijgt is vermoeidheid’. Het is overigens best te begrijpen dat tijdens controlebezoeken vooral op andere zaken wordt gelet. Oncoloog en patiënt zijn dan vooral gespitst op de vraag of sprake is van een recidief, veel minder op de kwaliteit van leven.
Literatuur
go back to reference Ridder de D, Schreurs K, Schaufeli W. De psychologie van vermoeidheid. Assen: van Gorcum, 2000. Ridder de D, Schreurs K, Schaufeli W. De psychologie van vermoeidheid. Assen: van Gorcum, 2000.
go back to reference Bleijenberg G, Servaes P. Vermoeidheid tijdens en na de behandeling van kanker. In: Haes JCJM de, Gualthérie van Weezel LM, Sanderman R, Wiel HBM van de (red). Psychologische patiëntenzorg in de oncologie. Assen: van Gorcum, 2001. Bleijenberg G, Servaes P. Vermoeidheid tijdens en na de behandeling van kanker. In: Haes JCJM de, Gualthérie van Weezel LM, Sanderman R, Wiel HBM van de (red). Psychologische patiëntenzorg in de oncologie. Assen: van Gorcum, 2001.
Metagegevens
Titel
Hardnekkige vermoeidheid na kanker
Auteur
J. W. J. van der Gulden
Publicatiedatum
01-08-2002
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde / Uitgave 8/2002
Print ISSN: 0929-600X
Elektronisch ISSN: 1876-5858
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03073762

Andere artikelen Uitgave 8/2002

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 8/2002 Naar de uitgave

Praktijkperikel

Aangekleed gebrek