Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2022 | OriginalPaper | Hoofdstuk

16. Handchirurgie

Auteur : Leonie Rüttermann-Kwak

Gepubliceerd in: Plastische chirurgie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Voor handoperaties gelden algemene richtlijnen, zoals positionering met de hand op een armtafel, gebruik van bloedleegte, circulair afdekken en verbinden met een drukverband of immobiliserende spalk. Bij operaties aan de hand staat functiebehoud op de eerste plaats. In geval van een handtrauma kunnen de volgende structuren zowel afzonderlijk als in samenhang beschadigd zijn: huid en subcutis, vaten, pezen, zenuwen, botjes en gewrichten. Bij een peesdoorsnijding voert men een primair peesherstel (tenorafie) uit, bij een zenuw een neurorafie en bij vaatletsel anastomosen. Voor de laatste twee operaties gebruikt men de microscoop. Bij fracturen zijn er verschillende mogelijkheden tot fixatie. Bij de ziekte van Dupuytren worden een fasciëctomie en verruiming van de huid uitgevoerd. Heeft een patiënt vergevorderde reumatoïde artritis in het MCP-gewricht, dan kan het gewricht worden vervangen (artroplastiek). Als het os trapezium wordt verwijderd bij CMC-I-artrose, dan spreekt men van een trapeziëctomie. Uitgebreide kennis van de anatomie is in de handchirurgie bijzonder belangrijk.
Voetnoten
1
De injectienaalden worden gebruikt om de kapotte pezen te fixeren om te voorkomen dat ze terugschieten in hun peeskoker.
 
Literatuur
go back to reference Lien, J. R., & Chung, K. C. (2020). Second toe to thumb transfer. In K. C. Chung (Ed.), Operative techniques in plastic surgery (Vol. 2) (pp. 2168–2175). Wolters Kluwer. Lien, J. R., & Chung, K. C. (2020). Second toe to thumb transfer. In K. C. Chung (Ed.), Operative techniques in plastic surgery (Vol. 2) (pp. 2168–2175). Wolters Kluwer.
Metagegevens
Titel
Handchirurgie
Auteur
Leonie Rüttermann-Kwak
Copyright
2022
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2769-0_16