Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2013 | Biomechanica & bewegingsanalyse | Uitgave 3/2013

Podosophia 3/2013

Grondreactiekrachten en gewrichtsmomenten

Afwijkende spierbelasting

Tijdschrift:
Podosophia > Uitgave 3/2013
Auteur:
prof. dr. ir. Jaap Harlaar
Belangrijke opmerkingen
Tekst: prof. dr. ir. Jaap Harlaar, hoofd laboratorium voor klinische bewegingsanalyse, VU medisch centrum
In deze rubriek worden zowel algemene principes uit de biomechanica en de bewegingsanalyse opgefrist, als podotherapeutische toepassingen op toegankelijke wijze uiteengezet.

Samenvatting

De kracht op het lichaam bij lopen en staan is de grondreactiekracht. Deze kracht grijpt aan onder de voeten en werkt op de voet zelf, maar ook op de enkel, de knie, etc. De grondreactiekracht zorgt daarmee voor een belasting in het hele lichaam, die dus overal moet worden weerstaan. Dit tegenhouden van de invloed van de grondreactiekracht gebeurt onder meer door de spieren, die daarvoor moeten aanspannen. Door de grondreactiekracht te ‘projecteren’ op het lichaam kunnen we dat duidelijk maken. Hoe werkt dat?

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2013

Podosophia 3/2013 Naar de uitgave