Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie 5/2021

Open Access 07-07-2021 | Editorial

Goed kijken

Auteur: prof. dr. Henk G. van der Poel

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie | Uitgave 5/2021

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN
We worden als urologen zo af en toe verrast. Is een volle blaas nu altijd retentie of moet de differentiaaldiagnose misschien nog iets anders bevatten? Naast een groot blaasdivertikel bij de man of de grote ovariumcyste bij de vrouw voegen Mensink, Zijta en Tong daar nu ook de utriculuscyste aan toe, een interessante casus in dit nummer.
Daarnaast in dit nummer een analyse van de vraag of de SelectMDX-urinetest in de eerste lijn zou kunnen worden ingezet, en hoe dan. Laten we vooral ook denken aan de Prostaatwijzer die, voorafgaand aan welke diagnostische test dan ook, al veel informatie kan geven over (significante) prostaatkankerrisico’s en die, naar mijn weten, nog nauwelijks in de eerste lijn wordt ingezet. Sommige huisartsen merken in dit onderzoek op dat de urinetest wel heel specialistische zorg is, die weleens meer bij de uroloog zou kunnen thuishoren. Ik ben dat eigenlijk wel met hen eens: de test kan dan relatief eenvoudig worden uitgevoerd, de uitslag en de hierbij behorende consequenties voor de patiënt zijn niet zonder meer te vertalen in een eenduidig medisch advies. Kennis van zake blijft hierbij belangrijk voor het maken van een goede weging hoe verder te gaan.
Tot slot een mooi overzicht van de rol van de PSMA-PET bij recidief prostaatkanker: in 24–69 % van de gevallen beïnvloedde de PET-resultaten de behandelkeuze. Met name bij mannen na een prostatectomie en positieve klierdissectie veranderde het beleid (69 %) nadat de resultaten van de PSMA PET-scan bekend werden. Niet verwonderlijk dus dat de richtlijnen de PSMA PET nu adviseren als eerste keus bij recidief ziekte.
Open Access This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (http://​creativecommons.​org/​licenses/​by/​4.​0/​), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons license, and indicate if changes were made.
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Metagegevens
Titel
Goed kijken
Auteur
prof. dr. Henk G. van der Poel
Publicatiedatum
07-07-2021
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Urologie / Uitgave 5/2021
Print ISSN: 2211-3037
Elektronisch ISSN: 2211-4718
DOI
https://doi.org/10.1007/s13629-021-00332-z