Skip to main content
Top

07-01-2016 | Fysiotherapie | Nieuws

Veel zitten is gevaarlijk

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

In het Haarlems Dagblad stond onlangs een interview met fysiotherapeut en ergonoom Frans Vulker. Drie miljoen Nederlanders verrichten hun dagelijkse werk (vooral) zittend. En dat is gevaarlijk als men tenminste niet elk half uur even een paar minuten gaat staan of staand werkt, aldus Vulker. Mensen moeten loskomen van de rugleuning.


Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat langdurig zitten slecht is voor de gezondheid. De kans op overgewicht, diabetes type II en vroegtijdig overlijden wordt groter. Elk half uur twee minuten bewegen is al voldoende. Dat is relatief eenvoudig te realiseren door bijvoorbeeld staand te telefoneren en te vergaderen, de trap te nemen in plaats van de lift en naar collega’s toe te gaan in plaats van te mailen.

Volgens Vulker heeft staand werken voordelen, maar dit is slechts een deel van de oplossing. Steeds meer bedrijven investeren in bureaus waaraan je staand kunt werken. Een deskundige wordt ingehuurd om de boel te installeren. Maar volgens Vulker is het niet zo simpel. Het grote voordeel is dat de bovenbeenspieren dan continu actief zijn, maar dat alleen is niet genoeg. Een lijst aan factoren maken staand werken tot een succes, zoals het gebruik van het bureau en het instellen van de juiste hoogte, maar ook de intrinsieke motivatie van werknemers en het gebruik van pauzesoftware.

Als staand werken goed gebeurt, is het volgens Vulker een mooi onderdeel van een levensstijl waarin we voldoende afwisselen. Want het draait om variatie. Niet de hele dag zitten, maar ook niet de hele dag staan. Te veel staan kan namelijk leiden tot rugklachten en spataderen. Hoe meer variatie, hoe beter. De spieren hebben spanning en ontspanning nodig.

Te veel zitten is niet uit te bannen, verwacht Vulker. Maar het is goed om op de zithouding te letten: niet te veel leunen, het lichaam moet worden uitgenodigd om meer grip te ontwikkelen. Mensen moeten loskomen van de rugleuning.

Lees het hele artikel op de site van Haarlems Dagblad.

Bron: Haarlems Dagblad / D. Geertsma en M. Bankras
Beeld: Fotolia

Tip

Lees meer over het houdings- en bewegingsapparaat in:

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail