Skip to main content
Top

2009 | hbo | Boek

Bewegingsleer

Deel II De onderste extremiteit

Auteur: I. A. Kapandji

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Voor het kunnen begrijpen van de afwijkingen van het bewegingsapparaat is een diepgaande kennis van de bewegingsleer noodzakelijk. Kapandji heeft met zijn Physiologie articulaire een grote reputatie verworven op het gebied van de bewegingsleer. 

In deze nieuwe editie - met een compleet herziene lay out – toont de auteur op zeer instructieve wijze de bouw en werking van de gewrichten: een ideale functioneel-anatomische presentatie. Ingewikkelde bewegingen worden geanalyseerd aan de hand van eenvoudige mechanische modellen. Het commentaar is kort; de kwaliteit, de duidelijkheid en de eenvoud van de tekeningen en de schema’s zijn zodanig, dat ze zonder enige verbale verklaring begrepen kunnen worden. 

De boeken passen hiermee nog prima in het moderne (para)medische onderwijs. De serie is opgebouwd uit drie delen: de bovenste extremiteit, de onderste extremiteit en de romp.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. De heup
Samenvatting
De bewegingen van de heup vinden plaats in één enkel gewricht: de articulatio (art.) coxae. Dit is een art. spheroidea, waarbij een groot deel van de kop omsloten is door de kom.
I. A. Kapandji
2. De knie
Samenvatting
De knie is het middelste gewricht van de onderste extremiteit. Het is een gewricht met twee vrijheidsgraden, met als voornaamste bewegingsmogelijkheden flexie en extensie. Hierdoor kan het uiteinde van de extremiteit naar de grond toe of van de grond af bewogen worden of, wat op hetzelfde neerkomt, de afstand van het lichaam ten opzichte van de grond veranderd worden.
I. A. Kapandji
3. De enkel
Samenvatting
Het enkelgewricht, of het tibiotarsale gewricht, is het distale gewricht van de onderste extremiteit. Het is een scharniergewricht: het bezit slechts één graad bewegingsvrijheid. Dit gewricht bepaalt de bewegingen van het been ten opzichte van de voet in het sagittale vlak.
I. A. Kapandji
4. De voet
Samenvatting
De voetgewrichten zijn talrijk en complex; er is onderling contact tussen tarsale beenstukken en tussen tarsale beenstukken en de metatarsus.
I. A. Kapandji
5. Het voetgewelf
Samenvatting
Het voetgewelf is een bouwkundig samenstel waarin alle elementen van de voet, de gewrichten, ligamenten en spieren, in onderlinge harmonie zijn samengebracht. Dankzij de veranderingen in het gewelf en de elasticiteit kan het gewelf zich aanpassen aan elke oneffenheid van de ondergrond en de krachten die door het lichaamsgewicht worden uitgeoefend op de ondergrond overbrengen op de mechanisch gunstigste wijze en onder zeer verschillende omstandigheden.
I. A. Kapandji
Nawerk
Meer informatie
Titel
Bewegingsleer
Auteur
I. A. Kapandji
Copyright
2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-7297-3
Print ISBN
978-90-313-6179-3
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7297-3