Skip to main content
main-content
Top

17-07-2017 | Fysiotherapie | Nieuws

Uitschakelen zenuw niet beter dan fysiotherapie bij lage rugpijn

Het uitschakelen van de zenuw bij lage rugpijn werkt niet beter dan fysiotherapeutische oefeningen voor het verlichten van rugpijn. Dit blijkt uit een onderzoek van VUmc, VU, ErasmusMC en de Nederlands Vereniging voor Anesthesiologie, die zojuist is verschenen in de JAMA.

Bij het uitschakelen van de zenuw met radiofrequenties gebruikt een arts fluoroscopie om een naald naar een zenuw te leiden. Vervolgens beschadigt een elektrische stroom de zenuw zodat pijnimpulsen worden uitgeschakeld.

Voor de studie vergeleken de onderzoekers drie gerandomiseerde klinische studies onder totaal 681 patiënten met chronische lage rugpijn. Alle patiënten namen deel aan een oefenprogramma van drie maanden. Binnen een week na het aanvang onderging de helft ook de behandeling met het uitschakelen van de zenuw.

Raymond Ostelo, een van de onderzoekers: “Na drie maanden bleek er geen klinisch significant verschil in pijn of functie tussen de verschillende behandelingen. Alhoewel het uitschakelen van de zenuw geen schadelijke effecten heeft, gaf het ook geen extra verlichting van de lage rugpijn en is dus niet beter dan oefen- of fysiotherapie.”

Lees het hele artikel Effect of Radiofrequency Denervation on Pain Intensity Among Patients With Chronic Low Back Pain The Mint Randomized Clinical Trials, gepubliceerd in JAMA.

Bron: VUmc
Beeld: Fotolia

Tip

Aanbevolen

2014 | hbo | Boek

Rugpijn en andere onbegrepen klachten

Door gebrek aan kennis over de werking van het lijf heeft de psychologie kans gezien zich met mensen met rugpijn te gaan bemoeien. Dit is op zich geen slechte ontwikkeling, maar wel een die behoorlijk is doorgeslagen. Dat de geest een rol speelt bij pijnklachten betekent niet dat het lichaam niet meer mee doet. Dit boek bepleit de betrokkenheid van het lijf bij chronische rugklachten.


Aanbevolen

2014 | hbo | Boek

Jaarboek Fysiotherapie Kinesitherapie 2014

In dit Jaarboek fysiotherapie kinesitherapie 2014 staan twee thema's centraal. Deel één van dit thematische jaarboek gaat over lage rug- en bekkenpijn. In deel twee staat de geriatrische fysiotherapie centraal. In maar liefst 8 hoofdstukken geven ger


Aanbevolen

2013 | hbo | Boek

Evidence-based handelen bij lage rugpijn

Epidemiologie, preventie, diagnostiek, behandeling en richtlijnen

Evidence-based handelen bij lage rugpijn geeft onder meer een systematisch overzicht van literatuur op het gebied van primaire preventie in bedrijfssetting, het bespreekt wetenschappelijk onderzoek naar de waarde van veel gebruikte diagnostische tOnze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.


Beeldrechten