Skip to main content
Top

29-10-2015 | Fysiotherapie | Nieuws

Onderzoek naar kniedistractie

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Karen Wiegant, arts-onderzoeker in de Sint Maartenskliniek, heeft onderzoek gedaan naar kniedistractie. Met deze methode als aanvulling op de behandelingen hopen de betrokken partijen het aantal knierevisies terug te dringen. De Sint Maartenskliniek in Woerden heeft kniedistractie toegevoegd aan het behandelaanbod.


Steeds meer mensen krijgen op jongere leeftijd te maken met een versleten knie (artrose). Een knieprothese is dan niet altijd de ideale oplossing. Een andere mogelijke behandeling voor deze patiënten is de kniedistractie. Bij kniedistractie wordt een verlengbaar frame aan beide zijden van de knie geplaatst, waardoor een kleine ruimte (5 mm) tussen het boven- en onderbeen ontstaat: de distractie. Dit frame blijft zes weken zitten. Door het oprekken van de knie wordt het versleten kraakbeen ontlast en krijgt het tijd te herstellen. Vanuit eerdere studies naar gewrichtsdistractie is gebleken dat dit bij ruim zeventig procent van de patiënten leidt tot een duidelijke vermindering van klachten. Bovendien blijkt dat het kraakbeen in volume toeneemt.

De onderzoeksgroep

Alle patiënten uit de onderzoeksgroep zijn jonger dan 65 jaar. De reden hiervoor is dat op oudere leeftijd het kraakbeen minder goed herstelt. Bovendien beweegt deze ‘jongere’ groep veel, waardoor een knieprothese snel slijt. Met kniedistractie als aanvulling op de behandelingen hopen de onderzoekers het aantal knierevisies terug te dringen.

Als patiënten het frame om hebben, is de artrosepijn weg. De revalidatie is langer dan bij een totale knieprothese. Doordat de pennen van het frame door de huid heen gaan, is er een verhoogd risico op infecties van de huid. Gelukkig is dat goed te behandelen. Patiënten moeten behoorlijk wennen aan het frame. En als het frame verwijderd is, kan de artrosepijn in eerste instantie terugkomen omdat het kraakbeen er enkele maanden over doet om te herstellen. Patiënten moeten na de behandeling geduld hebben, het kraakbeen groeit dan namelijk nog aan doordat het gestimuleerd wordt tijdens belasting.

“Wij zijn voorstander van het zoveel mogelijk sparen van de gewrichten”, betoogt Spruijt. “Je eigen knie voelt altijd prettiger dan een kunstknie. Zo bewaar je bij kniedistractie of een osteotomie bijvoorbeeld de tastzin in je gewricht, terwijl die bij een knieprothese grotendeels verloren gaat. Een ander voordeel is dat je na een osteotomie of kniedistractie alsnog een totale knieprothese kunt doen als dat noodzakelijk is. Je verbrandt geen schepen achter je. Een knieprothese is echter onomkeerbaar.”

Resultaten van het onderzoek

Door kniedistractie neemt het kraakbeenweefsel toe.
Kniedistractie zorgt bij meer dan driekwart van de behandelde patiënten voor ten minste vijf jaar voor verbetering in functie en minder pijn. Hierdoor kan een knieprothese ten minste vijf jaar worden uitgesteld.
De verbetering van het kraakbeen door kniedistractie blijft behouden wanneer artrose op termijn weer de overhand krijgt.
Bij de verdenking van kraakbeenletsel na een trauma van de knie, is het belangrijker overbelasting te vermijden dan ontsteking te remmen om uiteindelijk ontwikkeling van kraakbeendegeneratie te voorkomen.
Wanneer na eerdere behandeling met kniedistractie later een totale knieprothese wordt geplaatst, is er geen verhoogd risico op een infectie van de prothese. De behandeling is vergelijkbaar met een primair geplaatste totale knieprothese.
Op 25 juni verdedigde Karen Wiegant haar proefschrift Knee Joint Distraction – Intrinsic Cartilage Repair and Sustained Clinical Benefit. Het onderzoek was een samenwerking tussen het UMC Utrecht en de Sint Maartenskliniek Woerden. Sander Spruijt en Ronald van Heerwaarden van de Maartenskliniek in Woerden waren erbij betrokken als orthopedisch chirurg.

Lees ook het artikel Kraakbeen groeit weer aan dankzij kniedistractie op MedicalFacts.nl.

Bron: Sint Maartenskliniek, Woerden

Tip

Ga naar Themapagina over de knie voor een overzicht van diverse producten over de knie.

Symposium

Symposium De Knie | vrijdag 4 december 2015 in Utrecht

Tijdens dit symposium worden de Evidence Statements (ES) ‘Acute knie’ en ‘Revalidatie na voorste-kruisbandreconstructie’ voor u samengevat en toegelicht. Er is volop ruimte voor de praktische vertaalslag met de experts die nauw betrokken waren bij het tot stand komen van deze ES.

E-learning

E-learning Revalidatie na voorste-kruisbandreconstructie | On demand

Deze e-learningmodule geeft fysiotherapeuten concrete handvatten in het totale behandelproces van een voorste-kruisbandreconstructie: van preoperatieve behandeling, orthopedische ingreep tot postoperatieve behandeling en terugkeer naar werk of sport. Met veel patiëntcasuïstiek en beeld- en videomateriaal van zowel de revalidatie, testen als de ingreep.

Accreditatie: 2 punten register Algemeen fysiotherapeut | Studieduur: circa 2 uur achter uw eigen pc, in uw eigen tijd en tempo

Ga voor meer informatie naar E-learning Revalidatie na voorste-kruisbandreconstructie.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.